Најновије вести

Премијерка у Косовској Митровици: Увек ћемо бити уз наш народ на КиМ

Србија ће увек бити уз свој народ на Косову и Метохији, поручила је премијерка Ана Брнабић у Косовској Митровици и додала да су наши интереси мир и стабилност. У оквиру посете Косову и Метохији председница Владе посетила је и манастир Бањску.

 

 

Премијерка Брнабић обишла је, у оквиру посете Косову и Метохији, и манастир Бањску код Звечана.

Брнабићеву је дочекао епископ рашко-призренски Теодосије, свештенство и грађани, а приређен је и културно-уметнички програм.

Премијерка је рекла да ће се постарати, са ресорним министарством, да обезбеди средства за реновирање фасаде манастира, за коју су јој монаси рекли да је у лошем стању.

Констатовано је да је комплетан унутрашњи изглед манастира завршен и да је остало да се уради спољни део ове светиње.

Епископ Теодосије је истакао да је председник Александар Вучић много урадио за манастир претходних година и захвалио је Влади Србије на подршци.

“Мени је неописива част што сам данас овде на КиМ, у манастиру Бањској, где најбоље можете да осетите присуство и трајање српског народа на Космету”, рекла је Брнабићева.

Додала је да не може да се не осећа посебно на овом месту.

“Не можете да не осетите још већу енергију, да се борите и за наш народ и за присуство Србије на КиМ. Јасно ми је зашто је толико важно за наше људе да долазе и да се увек враћају Косову и Метохији”, рекла је премијерка.

Епископ рашко-призренски је указао да Српска православна црква и српски народ највише и опстају захваљујући свесрдној подршци своје државе.

“Из године у године, улажу се средства за обнову светиња, за одрживост наше цркве. Улаже се новац, како бисмо могли да запослимо људе који желе да остану на простору КиМ. То је наш приоритет, да заштитимо, сачувамо наше наслеђе и да пренесемо на следећа поколења”, рекао је епископ рашко-призренски Теодосије.

Петковић: Присуство Србије на КиМ потребно више од воде и хлеба
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је долазак премијерке Ане Брнабић на КиМ више од посете, као и да представља присуство државе на Космету, које нашем народу треба “више од хлеба и воде”.

“Српски народ је са одушевљењем очекивао долазак и ових више хиљада људи потврђује са каквом емоцијом наш народ дочекује нашу премијерку”, рекао је Петковић.

Како је рекао, није само реч о посети, већ о присуству државе Србије на КиМ.

“Управо то присуство народу треба више од хлеба и воде”, рекао је Петковић, који са Брнабићевом борави у посети Космету.

Подсетио је да је држава уложила много средстава на КиМ и наставиће то да чини.

Директор Канцеларије за е-Управу и ИТ Михаило Јовановић рекао је да је много пута долазио на КиМ, али је последњи пут са Јариња враћен, па је утолико његово задовољство што је данас у Косовској Митровици још већа.

“Ово је прилика да видимо шта смо урадили са дигитализацијом на Космету, а успостављена су два центра, у Косовској Митровици и Грачаници. То су две основе, због којих грађани са севера могу да имају исте погодности, као људи из централне Србије”, рекао је Јовановић.

“Осећам се као свој на своме”
Одговарајући на питање новинара албанских медија, који су је питали како се осећала када је прешла “границу”, Брнабићева је одговорила: “Како сам се осећала када сам прешла административну линију? Најискреније да вам кажем осећала сам се као свој на своме.”

Премијеркин одговор поздрављен је громогласним аплаузом.

Брнабићева је, упитана да прокоментарише и изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је рекао да је доказ демократије то што је премијерка Србије на Косово и Метохију ушла са личном картом издатом у Србији.

“Што се тиче изјаве господина Куртија, морам да кажем да би ми било изузетно драго да видим ту демократију и демократски поредак. Не могу да кажем да то видим када је у овој години ускраћено право гласа Србима на КиМ, које је основно, базично људско и демократско право”, поручила је Брнабићева.

Оценила је да управо то “боље него шта друго показује стање демократије и владавине права”.

“Друга важна ствар која је такође очигледна је непоштовање међународних споразума. Приштина не поштује Бриселски споразум и није га имплементирала, није успоставила Заједницу српских општина, нити је омогућила да то Срби ураде, а прошло је девет година. То је најбољи показатељи демократије и владавине права”, поручила је премијерка.

“Отворени Балкан отворен и за привремене институције у Приштини”
Премијерка Брнабић изјавила је приликом посете северном делу Косова и Метохије да је иницијатива “Отворени Балкан” отворена за све, укључујући и привремене институције у Приштини.

“Мислим да је то најбољи начин да идемо ка нормализацији. Сматрам да је квалитет живота за људе најважнији и када сви заједно омогућимо да је тај квалитет бољи, да се отварају радна места, да млади виде неку перспективу, онда можемо да разговарамо и о питањима о којима се не слажемо или имамо у потпуности супротне ставове”, рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара међу којима и да ли је Приштина добродошла у “Отвореном Балкану”.

Указала је да је у посети Косову и Метохији дан после затварања највеће манифестације сајма вина у оквиру иницијативе “Отворени Балкан” и додала да је тај скуп показао како изгледа сарадња.

“Показали смо како то изгледа када се окренемо сарадњи, да упркос томе што се не слажемо о неким битним стварима можемо да сарађујемо и обезбедимо бољи квалитет живота и другачију будућност овом нашем Балкану”, рекла је Брнабићева.

Брнабић: Наши интереси су мир и стабилност
Премијерка Ана Брнабић поручила је да ће Србија увек бити уз свој народ на Косову и Метохији.

“Огромно ми је задовољство и велика част што сам на Космету. Желим одавде, са КиМ, да пошаљем јасну поруку, поруку мира стабилности и толеранције и поруку председника Србије Александра Вучића да ћемо увек бити уз наш народ на КиМ”, рекла је Брнабићева обраћајући се окупљенима у згради Мултимедијалног центра у Косовској Митровици.

Истакла је да је ово изузетно тежак и комплексан тренутак, али да је задовољна што је, упркос провокацијама, сачуван мир.

“Интереси Републике Србије и српског народа су мир и стабилност”, поручила је Брнабићева.

Напоменула је да је држава у протеклих неколико година инвестирала на КиМ више него у последњих 40 година.

“Држава је на услузи својим грађанима и све што смо урадили у централној Србији, желимо да урадимо и помогнемо Србима на КиМ”, рекла је премијерка.

Додала је да је важно што је у Косовској Митровици направљен центар у којем ће деца моћи да уче савремене технологије, јер ће то, уз обезбеђивање мира и стабилности, обезбедити просперитет на КиМ.

“Обезбедиће да деца овде остану, да овде виде своју будућност, да виде раст плата и пензија. Бићемо уз српски народ и драго ми је што сам овде, у овим тешким околностима”, рекла је Брнабићева.

Поручила је да је највећа и најважнија тема, што ће, каже, свуда понављати и од које неће одустати – Заједница српских општина.

“То је оно на чему ћемо наставити да инсистирамо свакога дана”, закључила је Брнабићева.

 

Подели на: