Најновије вести

Преминула још 31 особа, нових 1.029 случајева заразе

Током протекла 24 сата у Србији је званично регистровано 1.029 случајева заразе коронавирусом међу 12.656 тестираних узорака. Од последица инфекције преминула је 31 особа. На респиратору је 121 пацијент.

 

17:32
Четворо од десеторо заражених коронавирусом нема никакве симптоме болести
Истраживања научника са Универзитета у Пекингу показују да четворо од десеторо заражених коронавирусом нема никакве симптоме ковида 19. Највише асимптоматских случајева је међу трудницама и младима.

Истраживачи из Кине кажу да је истраживање открило да асимптоматских преносилаца коронавируса има дупло више него што се раније сматрало.

15:52
Немачка ограничава приватна окупљања на највише 10 људи
Немачка планира да од 28. децембра ограничи приватна окупљања на највише 10 људи који су вакцинисани или су прележали ковид, према нацрту предложених мера у које је Ројтерс имао увида.

Иста ограничења ће важити за окупљања на отвореном и у затвореном простору, иако ће деца млађа од 14 година бити изузета од најновијих мера, наводи се у нацрту предложених мера.

У документу се, такође, наводи да ће у ресторане моћи само људи који пруже доказ о вакцинацији или опоравку од ковида.

Истовремено, Немачка ће пружити финансијску подршку компанијама и организацијама погођеним мерама у вези са пандемијом, наводи се у документу.

Немачки канцелар Олаф Шолц и лидери 16 немачких савезних држава требало би да сутра послеподне разговарају о планираним мерама.

15:15
На респираторима 121 пацијенат
У последња 24 сата у Србији је тестирано 12.656 узорака, а коронавирус је потврђен код 1.029 људи.

Борбу са ковидом изгубила је 31 особа. Од почетка епидемије у Србији су од последица заразе преминуле 12.432 особе.

На болничком лечењу је 2.370 људи, а на респираторима 121 пацијент.

Епидемијска ситуација у Србији је све стабилнија. Међутим, лекари упозоравају да нема простора за опуштање, посебно због предстојећих празника и ширења омикрон соја коронавируса, који код нас није регистрован, али јесте у суседним државама.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да се непрекидно рекламирају дочеци Нове године на трговима, а да то до сада нико у Кризном штабу није ни одобравао ни подржавао.

Др Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да нико није одобрио окупљања више од 500 људи, а увелико се рекламирају организовани дочеци Нове године на трговима.

Наводи да се епидемијска ситуација у Србији побољшава из дана у дан, али да упозорава ситуација са омикрон сојем и доласком наших људи из иностранства, где омикрон почиње врло озбиљно да доминира.

У другој половини јануара чека нас неминовно скок броја новозаражених, дадао је Кон.

Док расте бојазан од ширења омикрон соја током долазећих празника, многе државе покушавају да спрече његово ширење увођењем строгих ограничења.

Подели на: