Најновије вести

Преминуле још 24 особе, нова 5.633 случаја заразе

Према последњим подацима, у Србији је коронавирус потврђен код још 5.633 особе од 21.757 тестираних узорака. Од последица заразе преминула су 24 пацијента. На респиратору 121 особа.

 

17:54
ЕМА: Неуролошки поремећај могућа нуспојава Астра-Зенеке
Европска агенција за лекове (ЕМА) објавила је да је могуће да се неуролошки поремећај Гилен-Бареов синдром (ГБС) јави као нуспојава вакцине против коронавируса, коју је развила компанија “Астра-Зенека”.

ЕМА је саопштила и да су могуће неке друге, мање озбиљне, нуспојаве вакцина компанија “Џонсон и Џонсон”, “Модерна” и “Астра-Зенека”, преноси Ројтерс, не наводећи о којим нуспојавама је реч.

Европска агенција за лекове саопштила је да је узрочно-последична веза између ГБС-а и вакцине “Астра-Зенеке”, познате под именом “ваксзеврија”, “барем разумна могућност” након што су пријављена 833 случаја ГБС-а од 592 милиона доза вакцине датих у свету до 31. јула.

ЕМА је нуспојаву сврстала као “врло ретку” и нагласила да користи од вакцине надмашују ризике.

Америчка Управа за храну и лекове додала је упозорење о ГБС као могући нежељени ефекат вакцине “Џонсон и Џонсон”.

Обе вакцине користе технологију вирусних вектора, а такође, су повезане и са појавом ретких крвних угрушака.

17:31
Србија излази са “зелене листе” ЕУ за путовања
Амбасадори земља чланица ЕУ 27 одобрили су на састанку у Бриселу скидање Србије са листе земља безбедних за путовања преко спољних граница Шенгена.

Србија је, заједно са још пет земља, скинута са листе због погоршане епидемилолошке ситуације у земљи, наводе у Бриселу.

Ова одлука би требало да буде и званично формализована у Савету ЕУ до краја недеље.

Листа коју сваке две недеље ажурирају амбасадори ЕУ 27 представља препоруку за земље чланице приликом одлучивања о томе за које треће земље ће бити отворене њихове границе односно на чије грађене и путнике се неће примењивати рестриктивне мере.

У Савету ЕУ наглашавају да препорука “нема законски карактер”, а да су земље чланице “одговорне за примену садржаја преопруке”.

Грађани оних трећих земља, укључујући сада и Србију, које нису на листи нису и аутоматски блокирани за путовања у ЕУ.

Свима који имају држављанство ЕУ или боравишне дозволе, члановима њихових породица и онима који имају оправдан разлог путовања и даље ће бити дозвољена путовања у Шенген.

15:38
Министарство просвете: Онлајн настава у 379 одељења
Наставу на даљину прати 379 одељења и једна група, што је 0,9 одсто од укупно 38.187 одељења из 1.666 образовних установа, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Како се наводи, податке Министарству је доставило 94 одсто основних и средњих школа, од укупног броја школа.

Школе, чија су поједина одељења прешла на онлајн наставу, поступиле су у складу са Препорукама за почетак образовно-васпитног рада у школској 2021/2022, у којима је предвиђено да када постоје два потврђена случаја код ученика у једном одељењу или групи – цело одељење или група прелази на онлајн наставу у трајању од 10 дана.

15:28
На КиМ преминуле 24 особе, 1.029 новооболелих
У последња 24 сата, на Косову и Метохији 24 особе преминуле су од последица оболевања од ковида 19, док је још 1.029 инфицираних коронавирусом од тестиране 13.084 особе, саопштено је из министарства здравља.

Укупан број активних случајева под надзором здравственог система косовске владе је 22.223.

Од избијања епидемије умрло је 2.709 особа.

Обе дозе вакцине до сада је примило 329.246 особа.

15:16
У Београду још 1.323 оболела, у осам градова троцифрени број новозаражених
У Београду су у последња 24 сата забележена 1.323 новооболела од коронавируса, од укупно 5.633 новозаражена.

Београд је једини град у Србији са четвороцифреним бројем новооболелих, а осам градова бележи троцифрен број нових случајева коронавируса.

У Крагујевцу је регистровано 368 случајева, у Новом Саду 257, у Нишу 249, Ваљеву 117, Јагодини 109, Чачку и Ужицу по 108, а у Краљеву 101 новозаражени.

Следе Нови Пазар са 97 новооболелих, Шабац са 88 нових случајева, Врање са 81, Аранђеловац са 74, Лесковац са 72 и Панчево и Смедерево са по 71 новим случајем коронавируса.

У Зрењанину су забележена 64 новооболела, а у Суботици 60.

15:04
Ректорка: Расте број заражених студената, већина оболелих невакцинисана
Према подацима Студентске поликлинике у Београду у последње две недеље повећава се број студената заражених коронавирусом, а три четвртине инфицираних нису вакцинисани, рекла је ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Како је рекла, од 23. до 29. августа регистровано је 47 оболелих од ковида 19, а од 30. августа до 5. септембра 69 инфицираних студената.

Од 1. септембра прошле до 5. септембра ове године у Студентској поликлиници регистровано је укупно 2.640 заражених студената.

“Долази до озбиљног пораста инфицираних, а према подацима које смо добили три четвртине заражених студената нису вакцинисани”, рекла је Поповић на данашњој седници Сената Универзитета.

Додала је да је већина вакцинисаних студената примила Синофармову вакцину, док је једна трећина примила остале вакцине доступне у Србији.

Поповићева је казала да је у Студентском центру Београд тренутно смештено 6.000 студената, а да је њих 14 заражено вирусом корона.

Навела је да Студентска поликлиника у сарадњи са другим организацијама почиње интензивну кампању промоције вакцинације међу студентима и пренела апел те установе деканима факултета да их подрже и омогуће студентима, посебно бруцошима, да погледају промотивни видео-материјал о значају имунизације.

15:03
Тестирано 21.757 узорака, на респиратору 121 пацијент
Број новозаражених у Србији наставља да расте, па је тако у последња 24 сата регистрована су 5.633 нова случаја коронавируса, међу 21.757 тестираних узорака.

Од последица ове инфекције, у протекла 24 сата преминуле су 24 особе.

На респиратору се налази 121 пацијент.

Епидемијска ситуација се погоршава из дана у дан. Све је већи број особа у болницама, на респиратору и преминулих.

Све више болница улази у ковид систем. Расте број прегледа и у ковид амбулантама.

У ковид болници у Батајници тренутно се лечи око 700 оболелих. Директорка те установе, др Татјана Аџић Вукичевић, рекла је за РТС да за десет месеци рада није било тежег млађег пацијента од двадесетогодишње девојке.

“За осамнаест месеци колико се боримо са пандемијом и десет месеци рада ковид болнице, нисмо имали тежег млађег пацијента. Девојка стара 20 година, апотекар из Београда, невакцинисана, нема ниједну придружену болест. Јуче је интубирана, она нема плућа, дише са левим врхом плућа, њена плућа су зацементирана”, каже она.

Наводи да од десет пацијената у јединици интензивне, нико није вакцинисан.

Због све горе ситуације у Србији, амбасадори земља чланица ЕУ 27 одобрили су на састанку у Бриселу скидање Србије са листе земља безбедних за путовања преко спољних граница Шенгена.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже за РТС да ћемо моћи да путујемо под знацима навода нормално у односу на ковид ситуацију.

“Сви знамо да је неопходно или да сте вакцинисани или негативни пи-си-ар тест. Здравствена ситуација у Србији се алармантно погоршава и то ће сигурно утицати на одлуке које ће данас бити донесене”, навела је Матићева.

Подели на: