субота, 10. јуна 2023. | 02:52
Најновије вести

Преминуло 14 пацијената, коронавирусом заражено још 686 људи

Током протекла 24 сата, у Србији је од ковида 19 преминуло 14 особа. Регистровано је 686 нових случајева заразе, међу 11.870 тестираних узорака.

 

15:39
После 426 дана: Нема пацијената у интензивној нези у Нишу
После тачно 426 дана на одељењу интензивне неге Клинике за анестезију Универзитетског клиничког центра у Нишу нема више пацијената оболелих од ковида.

Кроз ово одељење до сада је прошло готово 3.000 најтежих пацијената. У једном тренутку прошле године у нишком клиничком центру је хоспитализовано више од 1.000 пацијената.

План је између осталог да се и лекари који нису били на одмору од 2019. године мало одморе.

“Уз овакав број новозаражених, два-три-четири пријема дневно озбиљно се растерећује систем, укупно је тренутно 21 пацијент у новој згради. У Инфективној клиници постоји интензивна нега уколико буде потребе. Мало су оптимистичније прогнозе, свакако ће бити нови талас, али неће бити као ови до сада, већ имамо толико људи који су стекли имунитет”, сматра начелник клинике за анестезију Радмило Јановић.

Директор КЦ Ниш Зоран Перишић каже да овакав пресек, са 16 нових случајева у Нишу, даје могућност да се говори о томе да за седам до 10 дана КЦ може да се испразни од ковид пацијената.

Након тога, како каже, мора се ући у “озбиљно сређивање Клиничког центра”.

15:10
На респираторима 86 пацијената
У Србији је у последња 24 сата потврђено 686 нових случајева коронавируса, међу 11.870 тестираних узорака.

На болничком лечењу налази се 2.410 пацијента, од којих је 86 на респираторима.

Преминуло је 14 особа, укупно 6.710 од почетка епидемије.

Број заражених на дневном нивоу опада, а мање је и оних којима је потребно болничко лечење.

Због повољније епидемијске ситуације из црвене зоне излази још једна здравствена установа. Клиничко-болнички центар “Др Драгиша Мишовић” прелази у редован режим рада.

Помоћник директора те установе, доктор Предраг Савић, каже за РТС да су спремни за пријем пацијената који нису ковид позитивни.

“Од 14. маја успели смо да болницу испразнимо од ковид пацијената, да предузмемо све мере и епидемиолошке и чишћење просторија да бисмо од данашњег дана почели да примамо пацијенте који нису ковид”, истакао је Савић.

Град Београд се добром имунизацијом приближава колективном имунитету, а услов за организовање неких концерата и фестивала је да дневно буде испод 100 заражених и да проценат вакцинације пређе 50 одсто, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Истакао је да Београд држи лидерску позицију када је у питању вакцинација грађана.

Подели на: