Најновије вести

Преминуло још 27 пацијента, нових 6.249 случајева заразе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 6.249 особа од 21.163 тестирана узорка. Од последица заразе преминуло је још 27 особа. На болничком лечењу налази се 3.057 пацијената од којих су 142 на респираторима.

17:12
Девета београдска гимназија прешла на онлајн наставу
Девета београдска гимназија је прва школа у Београду која је од данас прешла на онлајн наставу.

У петак је најављено да ће почетак ове радне недеље значити рад од куће за школарце у 40 општина у Србији.

15:39
На КиМ 14 преминулих и 259 новооболелих од ковида
Према последњим подацима, коронавирус је на Косову и Метохији потврђен код још 259 особа од 5.505 тестираних узорка.

Од последица заразе преминуло је још 14 особа, саопштило је министарство здравља привремених косовских институција.

Активно је 17.000 случајева.

Од избијања епидемије преминуло је 2.809 особа.

Обе дозе вакцине до сада је примило 358.308 особа.

15:07
Највише новозаражених у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду
Од 6.249 нових случајева коронавируса, највише новозаражених регистровано је у Београду – 1.510.

Следи Ниш са 317 новооболелих, Крагујевац са 260, Нови Сад са 228 нових случајева.

У Ваљеву су регистрована 172 случаја, Ужицу 145, Новом Пазару – 140.

Следи Шабац са 122 новооболела, Јагодина са 117, Краљево са 109 случајева.

Мање од 100 случајева регистровано је у Лозници – 92

Остала насељена места мање од 90 позитивних лица.

15:05
На респираторима су 142 пацијента.
У Србији је у последња 24 сата регистровано 6.249 нових случајева коронавируса, међу 21.163 тестирана узорка, а преминуло је 27 особа.

На респираторима се тренутно налазе 142 особе оболеле од коронавируса, а укупно је широм Србије хоспитализовано 3.057 људи, објављено је на званичном Министарства здравља цовид19.рс.

У Србији је од почетка пандемије регистрован 823.161 случај коронавируса, а тестирано је 5.262.447 особа.

До сада је преминуло 7.575 људи од последица ове инфекције.

Проценат смртности је 0,92.

15:00
Епидемијска ситуација у Севернобачком округу је веома неповољна, на прагу ванредне
Број активних случајева у Севернобачком округу већи је чак 13 пута него пре месец дана. У Суботици су коронавирусом заражене 563 особе, у Бачкој Тополи 89 и Малом Иђошу 74.

Суботичка ковид амбуланта је углавном пуна.

“Сви бројеви расту. Компликују се случајеви које шаљемо у болницу. Претходних недеља смо имали два до три упута дневно, а сада имамо по пет до десет случајева заражених на дан”, каже Иванка Беоковић, директорка Дома здравља у Суботици.

Због наглог раста броја оболелих, суботичка болница припрема нова ковид одељења.

“Оно што забрињава је значајан број пацијената на респиратору. Од 30 ковид пацијената који су у болници, шест је на респиратору. Ниједан пацијент на интензивној нези није вакцинисан”, каже др Слободан ушкар, директор Опште болнице у Суботици.

На вакциналном пункту у згради Нове општине на имунизацију чекају углавном старији грађани који примају трећу дозу.

У Суботици је до сада имунизовано око 44 процента становништва, а лекари апелују да то учине и остали, јер нови талас ковида животно угрожава углавном невакцинисане.:

“Апелујемо да се те прве дозе поспеше, ми тренутно од 40 до 50 захтева имамо за првом дозом дневно”, каже Иванка Беоковић, директорка Дома здравља у Суботици.

У Заводу за јавно здравље упозоравају да је број школараца који су заражени коронавирусом у Севернобачком округу, за недељу дана – удвостручен.

Расте број заражених, а лекари поручују да је вакцинација једини излаз из епидемије. Надлежни упозоравају на строжу контролу мера.

Током викенда инспектори су контролисали поштовање епидемијских мера у 3.800 објеката, а изрекли су 29 казни. Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић рекао је за РТС да је највише контрола било у јавном превозу, као и да је уочено доста неправилности.

Најавио је и укрштање инспекција и заједнички рад на терену и појачану контролу поштовања мера у салама за весеља.

“То значи да ћемо морати вероватно и да неке свадбе прекинемо, вероватно ћемо морати да неким власницима објеката изрекнемо меру забране коришћења и употребе тих просторија и пражњење тих објеката”, додао је Стаменковић.

Члан Кризног штаба, др Предраг Кон, оценио је да ће се епидемиолошка ситуација у Србији погоршавати и да ће и у наредне две недеље број заражених бити у порасту, јер се, како је навео, не предузимају делотворне мере како би се ситуација с вирусом стабилизовала.

Навео је да је град предложио Кризном штабу увођење ковид пропусница, али да та тема није била на дневном реду, јер је одмах речено да је увођење пропусница противуставно.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић поручио је да настава у школама по “семафор” моделу није пропала и да ситуација уопште није алармантна. Истакао је да се ни на који начин не размишља о прекидању образовно-васпитног рада на регуларан начин.

“Тренутно стање је реално и то је рефлексија разних годишњих одмора и одлазака на море, али образовни систем и даље показује највиши степен резистентности”, рекао је Ружић.

Подели на: