Најновије вести

Преминуо новинар “Јединства” Никола Бешевић

Новинар, ликовни критичар и сликар Никола Бешевић изненада је преминуо синоћ у Приштини 72. години.

 

Професионални живот посветио је новинарству. Најдуже је радио у редакцији листа „Јединство“ где је уређивао Културну рубрику. У то време, захваљујући његовом раду, умећу, као и људима са којима је сарађивао, Културна рубрика дневног листа „Јединство“ била је међу најбољим у Југославији.

Посебно је пратио токове на савременој сликарској сцени и пратио рад сликара Косова и Метохије пишући о њима, говорећи на изложбама и подржавајући њихов рад и у послератним периоду.

Као новинар репортер пратио је трагичне догађаје током распада Југославије. После НАТО бомбардовања и сукоба на Косову и Метохији 1999. године остао је да живи и ради у Приштини.

Пратио је бројне и важне догађаје на послератном Косову путујући, најчешће без пратње и заштите. Медији су забележили да је неколико пута био мета напада.

Његови извештаји били су често једини извор информација. Памте се његове репортаже о расељеним Србима и њиховим покушајима да се врате и опстану у завичају.

Рођен је 20. маја 1947. године у Шиду. Живео је у Приштини и никада није напуштао свој град.

Добитник је посебне повеље за ратне репортере „Милан Жегарац“ 1994. године. Био је члан Управе Удружења новинара Србије.

Никола Бешевић биће сахрањен данас у 13 сати на градском православном гробљу у Приштини.

Подели на: