Најновије вести

Препоручује се одлагање локалних избора на КиМ због погоршања епидемијске ситуације

Из Института за јавно здравље у Приштини препоручено је одлагање локалних избора заказаних на Косову и Метохији за 17. октобар. Писмо са препорукама те установе упућено је председници привремених институција Вјоси Османи, која је предстојеће изборе и расписала.

 

 

У писму се истиче да одржавање избора представља ризик за ширење инфекције ковида 19, а тиме и повећање ризика од смртних случајева.

“На основу анализе тренутне епидемиолошке ситуације случајева оболелих од ковида 19, на основу извештаја о хоспитализованим случајевима и смртним случајевима из клиничког центра и регионалних болница, као и специјализације за месец септембар до почетка октобра, мишљење Радног тима Инститита је да спровођење изборног процеса, који укључује јавна окупљања и окупљања грађана, представља ризик за ширење и повећање инфекције ковид 19, а тиме и повећан ризик од смртних случајева”, наводи се у писми које преносе приштински медији.

Стога, будући да изборни процес може да има повећан утицај на ширење и повећање случајева ковид 19, препоручује се одлагање изборног процеса, забрана јавних активности, окупљања грађана и јавна окупљања свих врста и природе без изузетка, до следеће епидемиолошке процене, наводе из Института.

Вјоса Османи је упутила позив политичким странкама да се састану како би разговарали о мишљењу Института о утицају који избори могу да имају на пандемијску ситуацију кроз коју пролази Косово и Метохија.

Подели на: