Најновије вести

Превентивно вакцинисани грађани који су се јавили

Нема регистрованих случајева обољења од грипа у Лепосавићу. Према речима управнице Дома здравља у Лепосавићу, Љиљане Вукадиновић, све пристигле количине вакцина у укупном броју од 380 доза употребљене су, а вакцине су примили грађани најчећће хронични болесници.

Лепосавић, 28. Новембра- Ова изузетно топла јесен погодује развоју вируса, али нема регистрованих случајева обољења од грипа на подручју општине Лепосавић, потврдила нам је управница Дома здравља у Лепосавићу Љиљана Вукадиновић.
– Ове године на располагању имали смо 380 доза вакцина против грипа и ова количина је потрошена већ по пријему. Наши грађани самоиницијативно, по својој процени, а најчешће су то хронични болесници дошли су и превентивно примили вакцину против грипа, каже докторка Вукадиновић.
Радници овог Дома здравља од недавно раде у знатно квалитетнијим просторним условима. Након реконструкције Дома здравчја, који је реализован преко Канцеларије за јавна улагања Републике Србије , после тридесет година Дом здравља засијао је у новом светлу.
-Комплетно је реновиран наш дом здравља и сада имамо потпуно урењене ординације, чекаонице, тоалете, централно грејање је побољшано новом инсталацијом и инсталирањем новог котла, тако да се може рећи да се рад у овом Дому здравља сада одвија у оптималним условима. Недостаје нам опрема, за коју имамо обећања да треба да стигне до Нове године, наглашава Вукадиновићева.
Ипак као највећи проблем, управница Дома здравља сада је навела недостатак фрижидера за чување вакцина.
– То нам је велики проблем јер све залихе чувамо у фрижидерима старим око 30 година, који су набављени када је овај Дом здравља изграђен. Уз то недостају нам и санитетска возила, за која опет имамо обећања да ће бити набављена ускоро преко Канцеларије за Косово и Метохију.
Општина Лепосавић је територијално у кругу највећих општина на Косову и Метохији, где поред три урбана насеља Лепосавић, Лешак и Сочаница гравитирају седамдесет и два села по падинама Копаоника, Рогозне и дужИбарске долине, па је тим потреба да се стигне до сваког болесника тим већа и возила са којима располаже Дом здравља су стално у погону.
– Улагања у обнову нашег Дома здравља охрабрују и очекујемо да ће ускоро стићи и нова опрема што ће комплетирати наш рад, а када је реч о радним местима, могу рећи да нам недостаје радна снага, јер у дужем периоду није било новог запошљвања. Велики број наших запослених је пред пензијом и потребно је размишљати и у том правцу, закључује докторка Вукадиновић.
Поред Дома здравља у Лепосавићу на овом подручју раде и амбуланте у Лешку и Сочаници. В.В.

Подели на: