Презентација Иновационог центра из Приштине, уз исправке

 

На Дигиталном самиту у Београду презентацију представника Иновационог центра у Приштини Шпенда Лила пропратио је, како Тањуг наводи, политички дијалог са једном од представница организатора Самита која му је у два наврата скренула пажњу да је Косово аутономна покрајина Србије и да је неприхватљиво да користи термин “држава Косово”.

Шпенд Лила је на крају своје презентације поручио да ће следеће генерације живети у државама без граница, те да је поносан што је учесник Самита у Београду и захвалио Србији на позиву чиме је, каже, показала да ће се ствари променити у будућности.

Говорећи о косовском Иновационом центру, Лила је рекао да је то тамошњи највећи иновациони хаб, који је основан 2012. године и који финансирају владе Шведске и Норвешке, а има и спонзоре међу којима су “Мајкрософт” и “Амазон”.

Наводи да је Центар у последњих седам година промовисао велики број пословних идеја и помогао много стартапова, а продали су, каже, више од 400 производа.

“Дигитална индустрија је једини сектор који бележи позитиван трговински баланс”, рекао је Лила.

Центар обухвата заједницу од 250.000 људи, у свом пословном инкубатору има 300 компанија, наводи он, и додаје да су задужени за помагање стартапова, нуде савете и веза су за финансирање добрих идеја.

Оно што, каже, блокира развој дигиталне индустрије јесте визни режим али, додаје, то није спречило пословне људе да буду активни на тој територији.

Иновативни центар у Приштини каже Лила, нарочито пружа подршку женама које желе да се баве иновацијама.

Такође, Центар има и део за обуку за програмирање и друге дитигалне вештине, а инстуктори, објашњава он долазе из приватног сектора, а не са универзитета.

“Људи из привреде знају много више шта се на тржишту тражи”, указао је Лила.

Центар се, наводи, труди и да промовише предузетништво у основним и средњим школама и код свих узраста, јер, каже, желе да инспиришу младе да раде у приватном сектору, јер анкете, истиче, показују да млади све више желе да раде у јавном сектору.

О подршци екосистемима, али и томе да Косово није држава

И на панелу “Како креатори политике могу подржати почетне екосистеме на западном Балкану”, представница Владе, као оргнизатора, морала је упозорити панелисту из Приштине да Шпенд Лила да не именују Косово као државу, јер је КиМ аутономна покрајина Србије и да није прихватљиво да користи термин “држава Косово”, на шта је већ јутрос у два наврата упозорен.

Лила је одговорио да то не ради намерно, већ механички, а у дијалог се укључио
модератор Армин Коњалић речима: Молим Вас, ми имамо наше циљеве, ви испуните Вашу обавезу и напустите салу.

На овај гест као непримерен реаговала је водитељка Дигиталног самита у Београду Весна Дамјанић која је модератору скенула пажњу да се не свађа са представницом Владе, да је реч о задатку који је она у име Владе Србије дужна да изврши, и поручила да “нико неће напустити салу”.

Панел је потом настављен уз миран разговор и без икаквих инцидената,а отворио га је управо представник Иновационог центра из Приштине Шпенд Лила који је рекао да се развој иновација сусреће са истим препрекама у земљама Западног Балкана, те да би било пожељно да предузетници добију већу подршку државе.

Дигитални самит земаља Западног Балкана почео је јуче у Београду, и окупља више од 4.000 учесника из 30 земаља.

Подели на: