Најновије вести

Прибићевић: Посета Меркелове добра вест, њен одлазак у пензију крај једне ере

Некадашњи амбасадор Србије у Немачкој Огњен Прибићевић каже за РТС да посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији, месец дана пред одлазак у пензију, показује колики значај Немачка придаје овом региону.

 

Огњен Прибићевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је добра вест да канцеларка Ангела Меркел у понедељак долази у Србију.

“Увек је добро кад долази канцелар Немачке у Србију зато што је Немачка увек показивала интерес за ово подручје, које се у највећем делу поклапа са нашим интересима – политичка стабилност, економски напредак, интеграције. Немачка снажно подржава наш пут европских интеграција. Нису нам интереси исти када је реч о Косову”, рекао је некадашњи амбасадор Србије у Немачкој.

Према његовим речима, долазак Мерклове у Србију, која за месец дана одлази у пензију са функције канцеларке, има симболику јер показује који значај Немачка придаје овог региону.

“Ово подручје није приоритет канцеларке али је, ван листе приоритета, једно од најважнијих питања. За Немачку је ЕУ приоритет, Америка, Русија, а западни Балкан је јако важно подручје и желела је посетом да покаже колико је то важно. Верујем да ће разговори бити искоришћени да се односи даље продубе”, напоменуо је Прибићевић.

Указује да на Западу није обичај да се неко након одласка у пензију и даље се бави политиком, али ће Меркелов, каже, имати велики утицај као један од највећих представника политике у последњих 20 година.

“Шта је заоставштина канцеларке јесте сама ЕУ. Немачка је врло мудро одлучила да јача саму себе јачајући ЕУ, наравно, није то само њена политика већ и њеног претходника. То је била мудра политика да се избегну страхови из прошлости”, навео је некадашњи амбасадор Србије у Немачкој.

Такође, додаје, њена заоставштина јесте и оно што је урадила на плану сопственог учешћа у разним мировним иницијативама.

“Једна посвећеност немачке решавању конфликата без сукоба. То је највећа заоставштина. Било је и проблема”, додаје Прибићевић.

“Свака иницијатива према Западном Балкану далеко испод очекивања”
Говорећи о иницијативи Берлински процес, који је покренула управо Ангела Меркел, Прибићевић је рекао да је свака иницијатива ЕУ према Западном Балкану далеко испод очекивања.

“У целини гледано све те иницијативе су отишле далеко испод очекивања зато што није постојало стратешко размишљање, да швате да је једини пут да се обезбеди целовитост Европе да цело подручје Западног Балкана уђе у ЕУ. Није било свести, пре двадесет година, о томе и то је нешто што је најопасније што остаје после ње. После ње ће бити још мање стратешког размишљања. Велико је питање шта ће бити што се тиче Западног Балкана”, указао је Прибићевић.

Објашњава да су ЕУ и Америка, не укључујући све земље у блок, отвориле простор на које су ушле друге велике земље, Русија и Кина, што је природно.

Око питања Косова ће, каже, разлике Србије и Немачке остати исте.

“Нико у Немачкој сада нема харизму као Меркел”
Према његовим речима, одлазак Ангеле Меркел у пензију јесте крај једне ере.

“У Немачкој је то било и раније, њена велика одлука око пријема избеглица која није добро прошла. Та ера либерализма је почела полако да се завршава долаком Трампа на власт када се показало да идемо у једно ново време, време које ће озбиљније доводити у питање постулате ере либерализма. Одласком Меркел одлази последњи политичар те ере либерализма и улазимо у ново време”, наводи Прибићевић.

Каже да у Немачкој ниједно од троје политичара који претендују на место канцелара немају ни изблиза ту харизму коју има Меркел.

“Ту харизму је имао Трамп, има Џонсон, али они представљају нови изазов, они су весници новог доба, а политичаре нове ћемо тек видети, пре свега у САД, Британији. Видећемо у периоду од једне деценије, 5-10 година, нова лица која су израз промењеног система вредности, ријалити културе, све мање улоге науке, образовања, а све више комуникацијских и средстава која све више утичу и на израз и избор политичара”, закључује Прибићевић.

Подели на: