уторак, 17. маја 2022. | 16:54
Најновије вести

Пријем поводом Дана Африке, Дачић:За свестрану сарадњу

У Београду је данас одржан пријем поводом Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке на којем је министар спољних послова Ивица Дачих истакао да односи Србије и афричких земаља имају будућност која обећава, јер је наша земља снажно опредељана за развој свестране сарадње и јачање веза са афричким земљама.

 

“На основу бројних историјских веза између наших земаља и народа, можемо градити односе не само ближе сарадње и још већег разумевања, већ и односе стратешког партнерства у чијој основи је мирољубива и одмерена спољна политика, базирана на поштовању међународног права и основних начела повеље УН-а”, рекао је он на пријему у Палати Србија.

Како је додао, Србија је поносна на сарадњу са афричким земљама која датира од почетака формирања Покрета несврстаних, јер су наши односи увек били засновани на чврстим темељима заједништва, узајамног разумевања и подршке, сарадње и солидарности.

Србија, додао је, са пажњом прати и рад Афричке уније, где Србија има статус посматрача и подржава напоре организације ради остварења стратешких циљева, укључујући обезбеђивање мирне и сигурне будућности, искорењивање сиромаштва и болести, очување и јачање културног идентитета, као и политичко, економско и културно уједињавање континента.

Према његовим речима, када је у питању афрички континент, радује нас сваки успех и напредак у том региону, а стварање уједињеног и снажног континента, као глобалног фактора и партнера је нешто што Африка и њени народи, сасвим сигурно заслужују.

“Блиска сарадња држава чланица Афричке уније показује политику коју Република Србија подржава, а то је да се сви проблеми афричког континента морају решавати у Африци”, нагласио је Дачић.

Брину нас, с друге стране, међусобно неразумевање и несугласице наших пријатеља, а у Африци само пријатеље имамо, и у том смислу подржавамо покренуте иницијативе Уједињених нација, Афричке уније и регионалних заједница ради постизања мира на континенту.

“У том смислу, Србија жели да пружи свој допринос у решавању проблема. Са жељом да их у будућности буде што мање, овом приликом најављујем да ћемо наставити да учествујемо у мировним мисијама на континенту, као и у хуманитарним и развојним активностима али и са стипендирањем афричких студената на универзитетима у Републици Србији”, рекао је Дачић.

Амбасадор Алжира и доајен Афричке групе Абделхамид Шебшуб који се обратио у име амбасадора и дипломатских представника Анголе, Конга, Египата, Гвинеје, Либије, Марока и Туниса, акредитиваних у Србији, поручио је да је пријатељство са Србијом добро утемељено.

“Блиске везе пријатељства и сарадње између афричког континента и бивше Југославије и Србије, изграђене су на разноврсној помоћи коју су оне пружале борби афричких народа за слободу, али на основу заједничке визије света кроз принципе Покрета несврстаних као и посвећености мултиполарном свету”, рекао је амбасадор.

Он је најавио да ће прослава Дана Африке по први пут бити пропраћена низом активности у области економије, од којих је прва одржавање округлог стола са Београдским Универзитетом, 25. јуна ове године. Потом ће, како је најавио, бити одржан семинар на тему “Континенталне трговинске могућности и инвестициона сарадња између Африке и земаља Балкана: Србија као студија случаја”, који ће бити организован у сарадњи са Привредном комором Србије, 30. септембра.

Он је додао да је тема овогодишње прославе “Година избеглица, повратника и интерно расељених лица: ка трајном решењу за присилно расељавање у Африци” која, како је навео, указује на озбиљност афричких изазова као и на хитну неодложну потребу да се заједнички ради на томе да се свим грађанима Африке осигура њихово неотуђиво право на живот у слободи, достојанство и рад.

Амбасадор је подсетио да су 25. маја 1963. године оснивачи Организације афричког јединства, данас Афричке уније, усадили семе идеје о панафричком јединству и сарадњи и поставили темеље за интеграцију унутар континента. Пријему су присуствовали министар рада Зоран Ђорђевић, као и представници дипломатског кора.

Подели на: