Најновије вести

Приказ противоклопног система “корнет”; Вучић: Србија увек спремна за дијалог

Председник Александар Вучић посетио је 72. бригаду за специјалне операције Војске Србије у касарни “Растко Немањић у Панчеву, где му је представљен и нови, најмодернији противоклопни систем “корнет”, који је недавно стигао у Србију.

 

 

Представници српске армије представили су председнику најсавременији противоклопни систем “корнет”, истичући да служи за уништење противоклопних циљева, савремених тенкова и да нико у региону нема овакво борбено средство.

Указали су да “корнет” има термовизијски нишан, као и да је бољи од система “фагот”, будући да има већи домет, од осам километара, за разлику од “фагота” чији је домет 2,5 километара.

“Корнет” пробила оклоп дебљине од 1.100 до 1.300 милиметара, бољи је од америчког “џавелина”, лако је преносив, у камиону, као и хеликоптеру.

“Корнетом је повећана борбена моћ јединица”, пренели су представници војске председнику Републике.

Након презентације моћи “корнета”, уследио је приказ способности 72. бригаде за специјалне операције.

Током приказа биће представљена обученост дела јединице 72. Бригаде за специјалне операције у извођењу противтерористичких дејстава уз коришчење новопримљених борбених средстава и у садејству са хеликоптерским јединицама ратног ваздухопловства и ПВО.

Такође, биће приказан рад извиђачких и противтерористичких јединица из 72. бригаде за специјалне операције.

Користиће се борбена возила милош и Хамер, хеликоптер X-145 М, систем беспилотних летелица, даљински контролисана беспосадна платформа “милош Н” и противоклопни систем “корнет 3М”, код којег је домет противоклопне ракете 150 до 8.000 метара, а температурни опсег система је од – 20 степени до + 60 Целзијусових степени.

Протоивоклопни ракетни систем “корнет 3М” намењен је за уништење оклопљених циљева, циљева заштићених експлозивним реактивним оклопом, утврђених фортификацијских објеката током дана и ноћи.

Комплет противоклопног ракетног система чини лансирани уређај са постољем, уређај за нишањење, противоклопна вођена ракета и алат и прибор.

Након приказа способности, Вучић ће обићи шаторе у којима је изложена опрема Војске Србије и то ронилачка, противоклопна, пешадијско наоружање, опрема за пењање.

Вучића су у касарни дочекали министар одбране Небојша Стефановић и наћелник Генералштаба Милан Мојсиловић, а рапорт му је предао командир почасне чете Гарде Војске Србије.

Србија увек спремна за дијалог, али без диктата

Србија је увек за дијалог спремна, али дијалог без условљавања и без диктата и наредби за српску страну, поручио је данас у Панчеву председник Александар Вучић.

Вучић је, на питање какав је став Београда по питању будућности дијалога и да ли је реално очекивати да се он заврши до краја ове године, рекао да је Србија увек спремна за дијалог.

„Међутим приметили сте две ствари ко је пажљиво и на озбиљан начин читао изјаве Аљбина Куртија. Прво, рекао је да може дијалог наравно, али да у центру буде међусобно признање. То је била тачка један. Пошто сам шватио да не разуме о чему говри, рекао је да су на чистом европском путу и да ће тражити пријем у ЕУ, а да је Србија чланица Евроазијског савеза.Он не разуме шта је потписати споразум, а шта бити члан“, објаснио је он.

Вучић је изразио уверење да је до тог закључка Курти вероватно дошао читајући поједине западне медије.

„Србија се налази на европском путу и има веома добре односе са свим својим пријетаљима у свету, Русију, Кину, Индију, и наставиће да их чува, гаји и баштини“, нагласио је он.

Вучић је указао да је предстојећи референдум прилика да покажемо да смо опредељени за европске вредности.

„А то је пре свега да грађани разумеју да ће професионалци сами бирати судије и тжиоце без мешања политике. То је важна порука да се Србија мења“, закључио је он.

Задовољан што је Србија могла да набави систем корнет

Председник Александар Вучић истакао је данас, након приказа способности 72. бригаде за специјалне операције и презентације противоклопног система “корнет”, да је веома задовољан што је Србија могла да набави тај систем, као и значајне количине ракета и лансирних уређаја, чиме се побошљава оперативна способност Војске Србије.

 

У свом обраћању, Вучић је припадницима армије честитао Нову годину и божићне празнике и захвалио свима што чувају нашу отаџбину и бирну о нашој безбедности.

“Посебно сам задовољан што су припадници војске срећни због набавке корнета из Русије. То је једно од, а можда, и најбоље противоклопно оружје у свету. Задовољан сам што је Србија могла да купи значајне количине ракета и лансирних уређаја”, рекао је Вучић.

Тиме се, нагласио је побољшавају оперативне способности Војске Србије.

“То је важно. Корнет је важно дефанзивно средство и да бисте одвратили сваког од потенцијалне агресије на нашу земљу”, рекао је Вучић.

У корак са најбољим специјалцима у свету

Председник Александар Вучић поручио је данас припадницима 72. бригаде за специјалне операције у касарни “Растко Немањић” у Панчеву, након приказа најмодернијег противоклопног систем “корнет” који је недавно стигао у Србију, да иду у корак са најбољим специјалцима у свету и захвалио им на пожртвованости и љубави према својој земљи.

Вучић им је честитао Нову годину и пожелео све најбоље њима и њиховим породицама, као и да наставе да вредно раде и тренирају и воле своју земљу као и до сада, и додао да ће се држава потрудити да још побољша опрему и да ће све то бити боље из године у годину.

Након приказа способности, председник је обишао шаторе у којима је изложена опрема Војске Србије – ронилачка, противоклопна, пешадијско наоружање, верачка опрема.

Вучић током обиласка најавио и долазак немачке фирме у Врање која ће запослити 1.000 људи, не откривајући њено име и представницима Министрства одбране рекао да ће Војска Србије моћи да купује неке ствари од те фирме.

Прокоментарисао је да је “корнет” много бољи од фагота” и да може да погоди мету чак на осам километара.

Погледао је дронове, затим пушко-митраљезе, као и пушку “Сцар” која је у употреби у нашој војсци и додао да је то најбоља пушка, боља и од хеклера, прегледао је и нову опрему за специјалне операције, као и нову ронилачку опрему.

Додао је да треба да стигну и нова ронилачка одела, као да ће се набављати војни чамци са ниским газом за мање реке.

Председник се упознао и са најновијим оптоелектронским уређајима за ноћно осматрање и дао налог да се набави и део опреме најновије генерације.

Такође, упознао се и са опремом за телекомуникације израелског произвођача, где му је речено да нам недостају људи за рад са радио релејним уређајима.

Обишао је војна возила и нарочито похвалио руски Уаз и додао да су једном приликом могли да се превезу на неко место само Уазом.

Свака част Русима, додао је Вучић. Погледао је и кинеска војна возила, као и војне санке за снег и нова војна одела за снег.

Раније смо пали на мање од 1.000 зоља, када су се хвалили уништавањем своје војске, док сада имамо 25.000 зоља, нагласио је Вучић.

Представници српске армије представили су председнику најсавременији противоклопни систем “корнет”, истичући да он служи за уништење противоклопних циљева, савремених тенкова и да нико у региону нема овакво борбено средство.

 

Подели на: