Најновије вести

Прикупљено 30 јединица течности која живот значи

Акција добровољног давања крви у Грачаници

 

 

Акција добровољног давања крви одржана је у склопу програма обележавања Дана општине Грачаница и заједнички су је организовали Црвени крст Грачанице, Одељење за здравство општине Грачаница и Служба трансфузије КБЦ Приштина-Грачаница.
Према речима организатора, одзив добровољних даваоца био је одличан и за само неколико сати, колико је акција трајала, прикупљено је 30 јединица течности која живот значи.
-С обзиром да јединице крви никада нису вишак, али и због потребе одељења трансфузије грачаничке болнице, дошли смо на идеју да организујемо ову акцију. Мислим да ће ово постати редован догађај у нашем програму обележавања Дана општине Грачаница. Надам се да ће овакав пример пратити и друге институције које имају велики број запослених и евентуално организовати акцију у оквиру својих колектива, рекао је Александар Поповић, директор Одељења за здравство општине Грачаница.
Одзивом људи, као и прикупљеном количином крви задовољна је и др Виолета Васић из Службе за трансфузију крви болнице у Грачаници.
-У летњим месецима већа је потрошња крви, а даваоци су углавном на одморима, тако да смо прошлог месеца били у дефициту. Потражња за одређеним јединицама крви и сада постоји, па смо замолили Општину Грачаница да нам изађу у сусрет и једном оваквом акцијом помогну да обновимо залихе. Зато акцију и спроводимо у просторијама општине. Одзив добровољних даваоца је више него солидан и мислим да ћемо са данас прикупљеним јединицама крви попунити резерве за наредних месец дана, казала је др Васић.
Акцији у Грачаници су се одазвали углавном дугогодишњи даваоци крви, односно људи на које у Црвеном крсту Грачанице увек могу да рачунају.
-Већ шести пут дајем крв и сматрам да је здраво и нормално да се неком помогне. Наша крв значи много пацијентима и позвао бих све који могу да се одазову оваквој и сличним акцијама. Давање крви је здраво за самог даваоца, а уз то се и помогне некоме у невољи, рекао нам је Зоран Илић из Грачанице.
Поменута акција добровољног давања крви једна је у низу коју у току године организује Црвени крст Приштина-Грачаница. Према речима секретара Свете Живића, реч је о ванредној акцији.
-Изашли смо у сусрет локалној самоуправи и иницијатива за организовање ове акције покренута је од стране Одељења здравства, ми само помажемо. Све је урађено у сарадњи са Службом за трансфузију болнице у Грачаници, јер у овом тренутку постоје одређене крвне групе које су у дефициту и које треба обновити. Одзивом смо задовољни, и овим путем позивам све институције да организују акције оваквог типа. Настојимо да што чешће организујемо акције добровољног давања крви, јер се потребе за крвљу стално јављају и чешћим акцијама би резерве стално обнављали, рекао нам је Живић.
Према речима секретара Црвеног крста ово је добар пример како се мањом акцијом, са мањим бројем даваоца, може скупити око 30 јединица крви и то у тренутку када је та крв потребна. У поменутој институцији задовољни су бројем добровољних даваоца и истичу да се све више јављају млади људи.

М.Ч.

 

Подели на: