Најновије вести

Припадници КБС-а деле маске у српским срединама на КиМ, у Грачаници и Партешу са оклопним возилом

У више српских средина на Косову и Метохији постављени су штандови такозваних Косовских безбедносних снага са наводном намером да се пролазницима деле епидемиолошке маске, саопштила је Канцеларија за КиМ.

 

 

Припадници КБС-а дошли су Грачаницу оклопним возилом “хамви”, а дописнику РТС-а је речено да су поделили око хиљаду маски.

Припадници КБС-а деле маске у српским срединама на КиМ, у Грачаници и Партешу са оклопним возилом

Српска листа: Подмукла провокација без преседана

Поводом догађаја и Грачаници и Партешу, огласила се се Српска листа која је у саопштењу истакла да у име српског народа најоштрије осуђује провокацију припадника Косовских безбедносних снага који су под изговором борбе против коронавируса оклопним возилима узнемиравали народ јужно од реке Ибар.

Како се оцењује, то је подмукла провокација без преседана. “Јасно је разумемо, али исто тако јавно, јасно и гласно осуђујемо”.

“Уколико су косовске институције искрене у намери да Србима олакшају борбу против ковида онда су морали да омогуће спровођење процеса вакцинације у нашим здравственим установама, а не да забрањују допремање вакцина, и прете хапшењима наших лекара у јеку пандемије”, истиче се у саопштењу.

“Наглашавамо да Србима на Косову и Метохији не фале заштитне маске, лекови, кисеоник, јер су наше установе одлично снабдевене захваљујући подршци Канцеларије за КиМ и Министарства здравља, тако да је ово класична провокација, на коју наш народ није насео”, закључује Српска листа.

У саопшењу Канцеларије које потписује директор Петар Петковић, наглшава се да су такви случајеви поред Грачанице забележени у и Партешу, а да је присуство оклопних возила и припадника КБС-а унело узнемиреност међу српско становништво на простору КиМ.

“Свима је добро познат прави мотив и циљ оснивања такозване ‘војске Косова’, тако да нема сумње да је реч о опасној провокацији која се врши под изговором спровођења ‘епидемиолошких мера превенције’ због ковида 19”, оцењује Петковић у свом саопштењу.

Према речима Петковића, они који су у јеку пандемије приводили српске лекаре, а вакцине из централне Србије желели да заплене, не могу се сакрити иза било каквих заштитних маски.

“Не постоји ни један једини разлог да припадници такозване војске самозваног Косова бораве у српским срединама, а још мање да спроводе мере заштите од ковида када је епидемиолошка ситуација у српским срединама на Косову и Метохији под апсолутном контролом од тренутка избијања епидемије и за то је искључиво заслужна држава Србија”, додаје Петковић.

Како наглашава, у српским срединама на КиМ регистрован је спорадичан број случајева заражавања, а држава Србија, преко Канцеларије за КиМ и Министарства здравља је својим грађанима обезбедила све неопходне количине заштитних маски, средстава за дезинфекцију, неопходних лекова и свих других медицинских потрепштина за борбу против вируса ковид 19.

У току је, наводи, давање и треће, такозване бустер дозе вакцине против ковида.

Указује да су то све су очигледни показатељи да присуство такозваних Косовских безбедносних снага нема везе са превенцијом од ковида, већ искључиво служи као вид застрашивања и притисака на српско становништво, посебно пред одржавање локалних избора на КиМ.

“Зато, нека они с оклопним возилима иду у албанске средине и тамо деле заштитне маске, с обзиром на чињеницу да се према званичним подацима налазе у врху по стопи заражавања у свету и прогресивном ширењу епидемије, јер у српским срединама немају шта да траже”, закључује се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

Подели на: