Најновије вести

Припадници РОСУ на Бистричком мосту пуцали на возило у којем су били Срби, један погођен у грудни кош

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић саопштио је да су припадници специјалне Косовске полиције РОСУ пуцали око 11.30 часова код нелегалног пункта на Бистричком мосту на возило у којем су се налазила два Србина и да је том приликом рањен Миљан Делевић.

 

 

“Делевић је погођен у пределу левог грудног коша и има прострелну рану с којом је транспортован хитно у болницу у Краљеву. Његов сувозач Душан С. тек пук срећом је прошао без повреда, док је читав аутомобил изрешетан”, наводи се у саопштењу.
Како је Петковић додао, припадници Куртијевих Росу специјалаца на српско возило и Србе у њему запуцали су из рафала само зато што нису желели да дозволе да их без икаквог основа и разлога Росу полиција малтретира.

“Куртијеви специјалци Росу нема шта да траже на северу КиМ, као и на овом пункту који је бесправно и нелегално подигнут, а са кога свакодневно малтретирају српски народ који туда пролази. Београд од почетка присуства специјалаца Росу на северу упозорава да је њихов једини циљ да изазову инциденте и малтретирају наш народ у покрајини, што се данас и показало. Очигледно је да Курти не преза ни од чега да пусти српску крв и то је једина сврха постојања његових ескадрона на северу КиМ”, навео је Петковић.

Миљан Д. је хитно превезен у болницу у Краљеву, након што је погођен у леву страну грудног коша и има прострелну рану, док је његов сувозач Душан С. прошао без повреда, а читав аутомобил је изрешетан. Нешто после 14х сати, рањени мушкарац је стигао у краљевачку болницу.

Српска листа поводом овог догађаја издала је саопштење, у којем истиче да је рафална паљба Куртијевих специјалаца на Србе код илегалног пункта на мосту код Бистричке реке у којој је тешко рањен Миљан Делевић кап која је прелила чашу након серије напада на Србе од нове године на овамо.

“Након што је за Бадњи дан припадник тзв. Косовских безбедносних снага пуцао у српску децу у Штрпцу, данас су Куртијеви специјалци изрешетали возило у коме су била двојица Срба и том приликом пуцали са циљем да убију. Недељама упозоравамо на непрофесионално понашање Куртијевих специјалаца који настоје да својим деловањем застрашују српски народ и изазивају инциденте, и инсистирамо да међународна заједница осуди бруталност ових криминалаца у униформама, нажалост нема одговора те не чуди данашњи брутални напад који је само наставак антисрпске хистерије режима у Приштини”, истичу из Српске листе и додају да они већ месецима на свим састанцима инсистирају да се специјалне јединице повуку са севера Косова и Метохије јер су ту нелегално, и јер су изазвали серију инцидената, али да сви ћуте.

“Очигледно тиме шаљу прећутну подршку онима који би да изазову хаос на овим просторима не узимајући у обзир наша упозорења. Данашњи брутални напад на живот Срба изазвао је бес и огорчење код наших грађана, који све чешће сматрају да морају да се сами заштите од криминалних радњи Куртијевих специјалаца и његовог диктаторског антисрпског режима, а у складу са ставом некадашњег америчког председника Џеферсона “Кад неправда постане закон, отпор постаје дужност”, каже се у саопштењу.

Српска листа захтева моментално повлачење свих Куртијевих специјалаца са севера Косова и Метохије и хапшење и санкционисање оних који су данас покушали да убију Миљана Делевића и његовог сапутника.
“Још једном наглашавамо да даље присуство ових формација нас може довести у спиралу догађаја које ће неповратно угрозити мир на овим просторима”, закључује се у саопштењу Српске листе.

Након њих огласила се и Косовска Полиција.

“Данас, 23. јануара, у Бистрици, у Лепосавиц́у, распоређена је полицијска јединица на службеном месту на пункту, у циљу одржавања реда и јавне безбедности, као и спречавања криминала и шверца.
Полицијска јединица која се налазила на пункту, током обављања полицијских послова, покушала је да заустави аутомобил, који је током кретања ударио у возило Полиције Косова, директно угрозивши животе полицијских службеника, који су у циљу неутралисања опасности од њих, пуцали.
Осумњичена лица су заједно са својим возилом напустила лице места, док се увиђај у вези са случајем обавља у сарадњи и координацији са правосудним органима. У вези са случајем, Косовска полиција је обавестила Полицијски инспекторат Косова за даље процедуре”, закључује се у саопштењу косовске полиције.

Подели на: