Најновије вести

Приштина бежи од Бриселског споразума “ко ђаво од крста” – доказ да је споразум добар

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас у Скупштини Србије да чињеница да Приштина бежи од примене Брислеског споразума “као ђаво од крста” потврђује колико је споразум добро испреговаран у интересу Србије и српског народа.

 

Mој највећи аргумент је, и увек ће бити, да је Бриселски споразум у интересу Србије, српског народа и Срба на Косову и Метохији добро испреговаран тај што Приштина од њега бежи као ђаво од крста”, рекла је Брнабић у скупштини Србије на коментар посланика Ђорђа Вукадиновића.

Брнабић је рекла да је Вукадиновићево незадовољство Споразумом неоправдано.

“Из свег срца мислим да апсолутно нисте у праву”, рекла је она и навела да би Приштина применила споразум сутра да јој одговара као што је примењивала све оне које је договорио Борко Стефановић.

“Сви ти споразуми били су примењени, а да нису били ни потписани. Кад признате печат царина Косова, наравно да ће договор применити одмах, … када стављате границе и препреке наравно да ће то Приштина одмах имплементирати”, рекла је премијерка.

Брнабић је упитала Вукадиновића и све који мисле слично шта мисле зашто Приштина није применила споразум.

“Зашто бисмо ми и дан данас на њему инсистирали и зашто би Приштина због тога изгубила поене – то је био први ударац када је Приштина почела да губи кредибилитет и поене у међународној заједници, где су били зацементирани, јер није једноставно, када све испреговарате, дуго и тешко, потпишете и она постане јасно да Приштина неће да га имплементира”, казала је она.

Брнабић је оценила да данас ни ЕУ није лако, колико год бежи од тога, али ни САД да одговоре зашто не примењује споразуме за које гарантује ЕУ.

О неким телевизијама и “рупи у закону”

Брнабић је, одговарајући на питање о статусу и условима под којима телевизија Н1, Нова С и Спорт клуб реемитују програм у Србији, замолила независна тела и ресорна министарства да се позабаве овом темом, будући да се третирају као страни канали, а свима је јасно да су домаћи.

Брнабић је на питање посланика Покрета социјалиста Ђорђа Комленског који већ данима у парламенту поставља питања о реемитовању програма тих канала казала да је утврђено да они нису регистровани у Србији, да им РЕМ није издао дозволе за пружање услуга и да у том смислу нису домаћи канали.

Како је рекла, они су регистровани у Луксембургу и у складу са Законом о електронским медијима они реемитују њихов програм.

“Чини ми се да нам је свима јасно да су то домаћи канали, како да се правимо луди да су страни? Ради се о рупи у закону, јер није реч само о реемитовању, ту су домаћи програми, домаће рекламе. Мора да се утврди одакле СББ добија сигнал рецимо на ТВ Н1. Молим независна тела да се мало више овим позабаве”, рекла је Брнабић.

Додала је да разуме да “сви беже од тог проблема”, због могућих оптужби да неко хоће да гаси медије, а реч је, каже, о томе да сви треба да поштују владавину права.

Она је додала да СББ као дистрибутер медијског садржаја не поштује законе Србије, као на пример онај о електронским комуникацијама по којем РЕМ одређује нумерацију канала и штити јавни интерес Србије, те у складу са тим РТС треба да будем на првом каналу.

“Они то не поштују тако да је код њих РТС тек трећи канал”, рекла је Брнабић и додала да РЕМ може да поднесе само прекршајну пријаву због тога на коју се, каже, СББ не осврће нарочито.

Брнабић сматра да скупштина треба да да упутства да ли због тога треба да се мења закон и да се поред пријаве уведе још нека санкција.

Поновила је да је њено лично мишљење да је пронађена “рупа у закону” по којој се домаћи медији третирају као страни и у складу са тим им није потребна регистрација код РЕМ-а.

“То је нефер конкуренција. Какву поруку шаљемо што се тиче владавине права”, питала је премијерка.

Бошњачка заједница нема разлога да брине

Брнабић је изјавила да нема ниједног разлога да бошњачка национална заједница буде узнемирена када је реч о поштовању њихових права у Србији.

Подели на: