Најновије вести

Приштина би да умањи резултат Српске листе, али и присуство Србије на КиМ

Приштина по сваку цену жели да умањи изборни резултат Српске листе (СЛ),а тиме и присуство Србије на Косову и Метохији и отвори простор да неки други кандидати српске националности, који не делују у координацији са Београдом, пронађу место у сазиву косовског парламента, оцењује председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

 

“Тиме би се створили услови да Приштина за једностране потезе које планира у наредном периоду, против интереса српског народа и Београда, има подршку и, такозваних ‘српских представника'”, рекао је Дрецун.

Дрецун истиче да је Србима на КиМ потпуно јасно ко стоји уз њих годинама уназад и ко ствара услове за одрживост, опстанак српског народа, повратак протераних, економски простеритет, бољу здравствену заштиту, образовни систем… те због тога очекује да ће српски народ у огромној већини подржати Српску листу.

Додаје да је Српска листа, радећи са државом Србијом и делом српског народа који живи на КиМ, постигла значајне резултате у побољшању квалитета живота, безбедности и одрживог опстанка Срба на КИМ, те прогнозира да ће то бити главни мотив да се Срби определе за Српску листу.

За Дрецуна је потпуно јасно да су неки други кандидати спремни да зарад личних интереса, које стављају изнад интереса народа, односно државе Србије, служе интересима Приштине, као и да су, што директно што посредно, подржани од Приштине, која дискриминише Српску листу.

“Ипак, мислим да ће резултат бити очекиван, јер ако се не да глас Српској листи, већ неким другим кандидатима, онда се подржава развој догађа који нико од нас не би жлеео да види, да једног дана Косово и Албанија буду уједињени”, истакао је Дрецун.

Упитан како ће на резултате избора утицати одлука Приштине да Србима који немају косовска документа онемогући гласање, Дрецун каже да то зависи од броја оних који немају косовска документа, а који желе да гласају.

“Надам се да ће тај проблем ипак бити превазиђен и да ће сви који имају документа које Приштина захтева, изаћи, гласати за Српску листу, односно за нераскидиву повезаност са Србијом и са званичним Београдом”, рекао је он.

То је, додаје, глас за будућност и то свима треба да буде јасно.

“За очекивати је да ће Приштина покушати да српске кандидате који су по њеној вољи, на неки начин, прогура у парламент и омогући има да добију подршку, коју они евиденто немају у српском бирачком телу, и да ће се Приштина при томе, вероватно, послужити различитим триковима”, оценио је Дрецун.

Подели на: