Најновије вести

Приштина и Загреб унапређују војну сарадњу

Хрватски министар одбране Марио Баножић изјавио је да ће његова земља помоћи властима у Приштини на путу ка чланству у НАТО-у и другим институцијама, као и да ће пружити помоћ у обуци и образовању припадника косовских безбедносних снага.

 

“Потписали смо меморандум о разумевању између два министарства и тиме јачамо сарадњу у различитим областима, као и у области одбране и одбрамбене индустрије. Такође смо се договорили да ће наше партнерство послужити за продубљивање наше сарадње у различитим областима. Хрватска, као евроатлантска земља, може да понуди помоћ Косову у том погледу. Такође подржавамо чланство у разним евроатлантским институцијама”, рекао је Баножић на заједничкој конференцији за медије са министром одбране у Приштини Армендом Мехајем.

“Подржавамо процес трансформације КБС-а у оружане снаге. Нудимо помоћ у области обуке и образовања. Желим да и даље имамо сарадњу и размену знања између наших снага”, казао је Баножић.

Додао је да Хрватска даје допринос у оквиру Кфора и захвалио се на бризи коју власти у Приштини воде о припадницима хрватске заједнице.

“То је један од разлога што имамо пријатељске односе”, рекао је Баножић.

Мехај је рекао да пријатељство Приштине и Загреба има много заједничких момената, још од времена рата у Хрватској, те да имају стратешке интересе и да су посвећени миру и безбедности.

“Добре односе смо данас крунисали потписивањем два споразума. Овим кораком на путу сарадње отворили смо могућности за едукацију, обуку војног кадра, развој заједничких вежби, могућности заједничког ангажовања у међународним мисијама, израженију сарадњу у области одбрамбене индустрије, као и у другим областима”, прецизирао је Мехај.

Баножић је један међу тројицом високих званичника Хрватске који у месец и по дана посећује Приштину. Током божићних празника 23. и 24. децембра посету Косову и Метохији најавио је хрватски председник Зоран Милановић, а пре министра одбране, 15. новембра у Приштини боравио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Хрватска на Косову и Метохији има контингент од 150 војника у саставу Кфора.

Подели на: