понедељак, 16. маја 2022. | 18:25
Најновије вести

Приштина, истрага против 10 званичника Српске листе због непријављивања имовине

Агенција за борбу против корупције у Приштини отворила је истрагу против десет функционера Српске листе због непријављивања имовине.

 

 

Агенција тренутно води истрагу против пет актуелних посланика Српске листе – Верице Ћеранић, Зорана Мојсиловића, Љубинка Караџића, Славка Симића и Игора Симића, преноси Коха диторе.

Из агенције кажу да ће се фокусирати на њихове вишеструке функције унутар косовског система.

Посланик и члан Одбора за буџет, рад и трансфере Верица Ћеранић је најмање до краја прошле године била на функцији директора Завода за запошљавање на Косову и Метохији.

Посланик Зоран Мојсиловић је, у међувремену, постао и директор Спортског центра у Северној Митровици и наставник Факултета за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу, што је и навео у антикорупцијској пријави.

Име Зоран Мојсиловић се појављује и на званичном сајту факултета фсфв.пр.ац.рс а постојање овог факултета није предвиђено Законом о образовању у косовским општинама које су дале проширене надлежности и законитост Универзитету у Северној Митровици.

Антикорупцијски се истражује и бивши председник Општине Штрпце Братислав Николић, који је, како је Радио Слободна Европа известила у августу прошле године, и градоначелник паралелне општине Штрпце. Он је и један од 10 ухапшених 21. децембра прошле године, које Тужилаштво сумњичи да је противзаконито прибавио милион евра за бесправну градњу у општини коју је водио.

Агенција истражује и актуелног градоначелника Северне Митровице Милана Радојевића и градоначелника Лепосавића Зорана Тодића. Тодић је градоначелник Лепосавића у оба система, док је Радојевић градоначелник Северне Митровице и обавља функцију у Пензионом фонду Србије.

У међувремену је пријављено да је Славко Симић био на функцији начелника митровичког округа до августа 2021. године, наводи се на званичном сајту Канцеларије за Косово, а Игор Симић је директор канцеларије ПИО фонда Србије за Косово.

На листи Агенције је и бивши народни посланик и бивши министар Министарства локалне управе Иван Тодосијевић, који је у време када је био на функцији посланика обављао функцију председника паралелне општине Звечан.

Десети је Горан Ракић, министар Министарства за заједнице и повратак, који је и директор општинског предузећа “Стандард”, регистрованог само у Србији.

“Коха диторе” преноси да води истрагу за непријављивање прихода/имовине и функција, али да упркос извештајима, агенција није обрађивала ниједног високог званичника који обавља функције на Косову и у централној Србији.

Поступак који је Приштина повела против представника Српске листе нови је притисак Аљбина Куртија на српски народ на КиМ и покушај да се ослаби бедем одбране српских националних интереса, написао је на свом Твитер налогу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

“Намера Аљбина Куртија да уместо Српске листе, коју не може да сломи, доведе себи лојалне Србе, неће обешрабрити представнике Српске листе који ће се још снажније борити за интересе српског народа на КиМ”, написао је Петковић.

Подели на: