Најновије вести

Приштина на месец дана одложила примену мера

Грађани су јуче поставили барикаде на северу Косова и Метохије, након најаве Приштине да од 1. августа почиње примене одлуке о пререгистрацији возила и личним картама.

 

 

Блокирани су магистрални путеви, и административни прелази Јариње и Брњак. Међутим, по налогу САД, влада привремених приштинских институција одлучила је да за 30 дана одложи примену одлуке. Овог јутра на Мердару саобраћај функционише нормално, док на Јарињу нема промена.

На северу КиМ билборди “Добро дошли у ЗСО”
Све четири општине на северу Косова и Метохије јутрос су освануле са порукама “Добро дошли у Заједницу српских општина”.

На билбордима и плакатима широм Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана су пароле “Ово је ЗСО”, симболи, али и поруке на енглеском језику које промовишу ЗСО.

Те поруке истакнуте су на главном шеталишту у северном делу Косовске Митровице, као и на билбордима на улазима и излазима у четири општине.

Гренел: Курти живи у прошлости, Београд да не наседа
Бивши специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, Ричард Гренел, поводом недељних дешавања на Косову и Метохији оценио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти живи у прошлости и да је “фашистички премијер”, а саветује српске лидере да не смеју да наседну.

“Уместо тога, они морају да се сконцентришу на економски развитак, а не да загризу мамац”, саветовао је Гренел.

Бивши изасланик САД каже да је ово још једна Блинкенова катастрофа и да и Албанци знају да је Курти проблем.

Гарић: Вашингтон једина адреса са које може да се изврши притисак на Приштину
Уредник портала “Косово онлајн” Милош Гарић, коментаришући одлуку привремених приштинских институција да одложи примену одлуке о личним документима и пререгистрацији возила, рекао је за РТС да до сада нисмо имали брзу реакцију Приштине у погледу смиривања тензија која је прихватила оно што се налаже из Америке.

“Америка може када хоће и када довољно снажно притисне Приштину, у овом случају Аљбина Куртија, да спречи изазивање велике несреће, која је могла да се деси да нису синоћ стигле поруке из Вашингтона”, наводи Гарић.

Додаје да је синоћ у последњем тренутку реаговао Вашингтон, те да је то једина адреса са које може да се изврши притисак и утицај на Приштину.

“То је показатељ да када на Западу желе да направе нешто позитивно и доведу до смиривања тензија, они то и могу”, истакао је Гарић.

Према његовим речима, не може са сигурношћу речи да ће у наредним данима ситуација на КиМ бити безбедна и мирна, али да Срби “немају куд и морају да се бране”.

“У тренутку смо који је ровит. Према информацијама од јутрос, у српским општинама на северу КиМ, појавили су се билборди и плакати: Добро дошли у ЗСО. Срби показују да желе да се права, која су им гарантована и која су потписана међународним уговорима, спроведу”, навео је уредник портала “Косово онлајн” Милош Гарић.

Дрецун: Проблем није решен, ово је само одлагање
Милован Дрецун, новинар и председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије, рекао је за РТС да смо јуче имали драматичну кризну ситуацију са могућим последицама и припримљен сценарио за ескалацију те ситуације од стране Приштине.
“Видели смо припремљене снаге, разрађене планске активности да се Срби натерају да прихвате одлуке Приштине које су против српског народа”, рекао је Дрецун.

Онда су, каже, уследиле интензивне активности.

Ми смо чули да је Одлуку о одлагању најављених мера Приштина донела на захтев САД, а након хитног састанка одржаног са америчким амбасадором Џефријем Хановијером, међутим, ситуација је била потпуно другачија, каже Дрецун.

Прво је ЕУ тражила од Аљбина Куртија да одложи реализацију на месец дана, па је он одговорио од ЕУ да направи план како они виде резрешење ситуације, рекао је Дрецун.

Затим је, каже, из из Брисела стигао план Жозепа Бореља и његовог тимакоји је Курти одбио и кренуо у даљу ексалацију.

“Уледиле су снажне активности од командата Кфора, мађарско генерала и захвалност њему”, навео је Дрецун.

Проблем, истиче, није решен – ово је само одлагање.

На питање шта значи одлагање и шта може да се очекује за месец дана, Дрецун је рекао да прво треба да видимо да ли ће договори бити реализовани

“Тражи се од српског народа се да уклони барикаде са путева и да се ситуација врати у пеђашње стање, да се омогући саобраћај, да се уместо наших личних карти не издају потврде и не скидају таблице са возила која нису пререгистрована и ако се то деси имаћемо пређашње стање и ући ћемо у период од месец дана”, рекао је Дрецун.

То би био, каже период тражења решења, тражења решења за сталне провокације, сталне једностране потезе насиља..

“Ја само видим једну упорност код Аљбина Куртија да он протера државу Србију у потпуности са целе цериторије КиМ, посебно са севера.

“Овога пута то хоће да уради преко таблица и личних карата, али то најпре погађа српски народ и загорчава му живот, и стваи му до знања да немају ту шта да траже”, реако је Дрецун.

 

 

Подели на: