Најновије вести

Приштина основала радну групу која разматра укидање таксе

Косовско Министарство економије формирало је тим за идентификацију трговинских баријера и он ће Влади Косова препоручити уклањање или задржавање стопостотне таксе на увоз српске робе.

 

Тим од девет чланова требало би да изнесе препоруке како избећи препреке, шодно томе и да да препоруку да ли треба укинути таксу на српске производе, пише Газета експрес, преноси Косово онлајн.

Tим чине представници косовског Министарства трговине из различитих одељења овог министарства а који такође учествују у косовској Агенцији за царину, храну и ветеринарство.

Такође су у ову групу укључени и представници предузећа. косовске Привредне коморе, Клуб произвођача и Пословна комора су три тела која преносе и заступају глас косовских предузећа.

У групи не учествују представници Америчке привредне коморе на Косову. Из ове коморе су рекли да ће њихови ставови морати да се чују.

“Упркос нашем различитом ставу о питању таксе, Америчка привредна комора верује у важност разноликости мишљења и идеја о којима би требало да се расправља у оквиру тих тела”, каже Аријан Зека из Америчке привредне коморе на Косову.

“Током протекле недеље имали смо састанак и са премијером и са министром економије, на којем смо саопштили оно што је већ јавни став Америчке коморе о важности неометане трговине између земаља Западног Балкана, а самим тим и пуна економска интеграција целог региона”, поручио је Зека.

Из косовског министарства економије кажу да су у сталним разговорима са Америчком привредном комором.

“Министар се такође састао са представницима америчких, британских, словеначких, италијанских и аустријских комора и удружења који штите интересе предузећа. Америчка комора је, дакле, део консултација са министром”, рекао је Гетоар Мјеку, саветник министрке економије.

“Није познато када ће тај тим завршити свој посао који подразумева испитивање трговинских баријера. “Нисам обавештен о роковима, али министар и радна група посвећени су пажљивом разматрању и давању добре препоруке косовској влади”, навео је Мјеку.

Самоопредељење и Демократски савез Косова су у споразуму о коалиционој влади предвидели да ће такса од сто одсто на српске производе бити замењена мером реципроцитета.

Подели на: