Најновије вести

Приштина поново зауставила српске спортисте

Припадници косовске полиције на прелазу Брњак код Зубиног Потока забранили су улазак на КиМ дечацима Кошаркашког клуба “Рас” из Новог Пазара, преноси портал “Косово онлајн”. Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да је забрана још једна потврда “сада већ отвореног шовинистичког односа Приштине према свему што има било какве везе са Србима и Србијом”.

 

Портал Косово онлајн преноси да је требало да пионири и кадети “Раса” у Северној Митровици одиграју утакмице против својих вршњака из “Трепче” и “Полетарца”.

Приштина и раније блокирала спортисте

Косовске власти су и раније спречавале спортисте из централне Србије да играју утакмице на КиМ.

Претходни случај који је ођекнуо у јавности, била је забрана фудбалерима Црвене звезде да са Трепчом одиграју утакмицу шеснаестине финала Купа Србије.

У митровачку новоизграђену халу нису допутовали ни дечаци из Кошаркашког клуба “Нови Пазар”, иако је било предвиђено да у оквиру трећег кола Међурегионалне лиге Србије одиграју меч против домаће “Трепче”.

Након вести о враћању екипе “Раса”, одлучили су да не крећу пут северног дела Косовске Митровице јер им је, како су потврдили за Косово онлајн, поручено да им неће бити дозвољен пролазак на КиМ.

Дугогодишњи спортски радник и тренер Кошаркашког клуба “Полетарац” из Северне Митровице Саша Трпковић рекао је да је нешватљиво да се деци забрани да се баве спортом, надмећу и друже.

“Ово је најблаже речено преседан, јер је незамисливо да се дечацима који су једино желели да одиграју утакмицу, без икаквог правог објашњења забрани пролазак. Предлажу нам да све утакмице играмо ван Косова као гости. Па зар наши спортисти нису заслужили да их бодре и подржавају у свом граду симпатије, родитељи и пријатељи?”, упитао је Трпковић.

Додао је да “овакви неразумни поступци могу довести до одласка младих људи, чије је стрпљење при крају”.

Канцеларија за КиМ: Намера да се српски народ изолује

Забрана уласка на Косово и Метохију дечацима из новопазарског кошаркашког клуба “Рас” још једна је “потврда сада већ отвореног шовинистичког односа Приштине према свему што има било какве везе са Србима и Србијом”, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Како се истиче, начин на који се Приштина данас односи према Србима разбија све митове о томе да су Албанци традиционалне жртве, а Срби угњетачи на Косову и Метохији.

“Јасно је да иза забрана Србима са Косова и Метохије да се такмиче у оквиру српских лига и такмичења стоји подла намера да се наш народ изолује, а Србија у свакој сфери, па и у јуниорском и омладинском спорту, истисне из наше јужне покрајине”, истиче се у саопштењу.

Невероватно је, напомиње се у саопштењу, да “албанске политичке структуре у Приштини овакву антидемократску и антицивилизацијску праксу спроводе уз прећутно одобравање дела међународне заједнице, и то оног дела који се представља као чувар вредности које Приштина свакодневно гази”.

Из Канцеларије за КиМ очекују пре свега, да међународне спортске асоцијације реагују како би приморале Приштину да под претњом казне одустане од оваквог понашања, а свој званични став о томе мора да изнесе и Европска унија, која мора престати да толерише систематско обесправљивање читавог једног народа у срцу Европе.

Подели на: