Најновије вести

„Приштина тестира Србе на северу, са СНС-ом о изборима у понедељак”

Председник Србије Александар Вучић наводи да су нове провокације Приштине озбиљан проблем и да су последњом акцијом на северу КиМ хтели да “тестирају” Србе и виде ко је и на који начин спреман да им се супротстави. Александар Вучић је навео да се наставља са притисцима на Србе на КиМ. Председништво СНС-а у понедељак, и о изборима.

 

Седница Председништва СНС-а биће одржана у понедељак, 25. марта, а тема ће бити најактуелнија питања, укључујући изборе, најавио је Вучић. Он је додао да ће на том састанку бити речи о “многим стварима”, укључујући и изборе.

“Имали смо јуче узнемирење Срба на северу, пошто су, тобож, ишли да обилазе кладионице и да ‘хапсе машине’ које Срби држе по кладионицама”, рекао је председник.

Коментаришући јучерашњу акцију по кладионицама, Вучић је истакао да су Албанци то радили по техници тзв. куване жабе.

“Да виде ко ће и на који начин да им се супротставља и онда ће да крену на другу акцију да контролишу рафове у продавницима итд., да би направили комплетну, ‘тачкасту слику’ о могућим местима отпора у будућности”, објаснио је председник Србије.

Истакао је да Албанци желе у потпуности да “убију сваку жељу свим мирним и пристојним становницима севера КиМ да живе у својој отаџбини Србији”.

Косовски парламент је јуче усвојио резолуцију о затварању коцкарница и забрани коцкања на тој територији.

“То је била НАТО агресија и ми то умемо да кажемо”

Коментаришући годишњицу НАТО бомбардовања, истакао је да је оно што се догодило 1999. године била агресија НАТО-а.

Додаје да грађани Србије данас треба да буду сигурни у своју будућност, јер се земља опоравила у односу на то време, независна је и неупоредиво снажнија економски, али и војно.

На питање новинара у Новом Саду која је његова порука поводом 20. годишњице од почетка бомбардовања, као и како коментарише то што је зграда РТВ срушена 3. маја, на Међународни дан медија, Вучић је одговорио:

“Воле они те симболе. Свако бира свој однос према томе.”

Како каже, поносан је на чињеницу да већ пет година обележавамо на свечан, озбиљан начин годишњице НАТО агресије, што спроводимо и неку врсту националне консолидације, што се не стидимо и не плашимо да будемо жртва и да кажемо да јесмо жртва и да ствари назовемо правим именом.

“Јер ти исти су нас терали, и терали су све наше медије, чак и државне, да то називају НАТО кампањом, чак не ни НАТО бомбардовањем, него кампањом, као да је то кампања за изборе. То је НАТО агресија и ми то умемо да кажемо”, рекао је председник Србије.

Каже да је сваког 24. марта са својим народом.

“И шаљем поруку да такве ствари никада више не смеју да се понове, говорим да нам је потребан добар и пристојан однос са НАТО-ом, да никада Србију не доведемо у такву позицију. Али такође нам је важно да не заборавимо злочине које су над нашим народом и децом починили. Неко је увек са својим народом, неко иде тог дана у Вашингтон и то су различити приступи”, истакао је Вучић.

Додаје да га је изабрао народ.

“Нико други ме није бирао и неће бирати и нико други Србијом неће управљати”, додао је председник Србије.

“Србија се од тога опоравила, налази се на европском путу, али Србија држи до себе и независна је и суверена земља, неупоредиво снажнија него што је била 1999. пре свега економски, и по висини примања, али Србија је данас снажнија и војно, на шта сам веома поносан”, нагласио је Вучић.

Поручио је да грађани Србије треба да буду сигурни у своју будућност.

“Наше је да радимо, да чувамо земљу и бринемо о њеној будућности”, поручио је председник Србије.

“Пресуда Караџићу не значи укидање Републике Српске”

Упитан да прокоментарише пресуду Радовану Караџићу, Вучић наводи да су потпуно неоснована очекивања неких да пресуда Караџићу има било какве везе са опстанком Републике Српске и истиче да неће бити никаквог укидања Српске.

Председник је након обиласка радова на згради РТВ-а, у изјави новинарима рекао да је став о томе изнео још после првостепене пресуде Караџићу, и да не види да се ишта променило тим поводом.

“Три су поруке кључне, а прва је да Србија мора да гледа у будућност и сопствени развој, мора да размишља како себе и своју снагу да изгради. Политичке снаге нема без економске”, рекао је Вучић.

Поводом реакција из региона на пресуду ратном председнику РС које су се тицале Српске, а не Караџића, поручио је онима који маштају да пресуда може да значи укидање Српске, да је РС дејтонска и уставна категорија.

Вучић је истакао да као председник Србије, која је гарант Дејтонског споразума, може да поручи да неће бити никаквог укидања РС.

“То је централно и најважније питање”, истакао је Вучић.

Трећа ствар, како је додао, јесте питање какав је Хашки трибунал, додајући да је о томе говорио већ безброј пута.

Више неће бити никаквих изненађења

Поводом стрепњи у делу јавности од новог упада у РТС, председник Србије је поручио грађанима да нема потребе да се плаше.

Увели кредите у швајцарцима, сад подржавају протест

Свашта сам видео, али да они који су опљачкали грађане и кажу да подржавају протест оних које су опљачкали, то још нисам видео, рекао је председник Вучић поводом изјаве Борка Стефановића да подржава протест задужених у швајцарским францима.

“Подржавају их људи који су их увалили у те проблеме, у чије време су узимали кредите, зато што су се као државни функционери хвалили тим кредитима. Нисам се ја сликао пред камерама и хвалио те кредите, већ су то радили Ђилас, Јеремић и њихов режим. Сада долазе и кажу ‘подржавамо протест, зато што смо вас опљачкали’. Свашта сам видео…”, рекао је Вучић.

“Оно што се догодило, догодило се зато што смо мислили да имамо посла са лидерима који су нормални и рационални, али када видите да имате посла са двојицом тајкуна, којима се жури да обнове своје финансије, који не умеју другачије осим пљачком државе, и фашисте, који је предводио упад, више не рачунамо на њихов разум. Спроводићемо све мере и зато нема разлога да се плаше”, рекао је Вучић.

Истакао је да никакво насиље неће бити дозвољено ни против кога.

Указао је да је видео како се секирају људи и да се у року од сат времена више скупило оних који су хтели да иду у Београд него што је било на регуларним протестима.

“Људима мора да се каже хвала за бригу, али и да нећемо крвопролиће, да страда иједна српска глава. Нама су потребни мир, напредак, развој, нове зграде, болнице, клинички центар који градимо у Новом Саду. То је оно што нам је потребно и зато ћемо се борити још снажније и јаче”, објаснио је председник.

“Нисам никог смењивао у РТС-у и РТВ-у”

Вучић је, након обиласка радова на згради РТВ-а, упитан и да ли је смењивао запослене у РТВ-у, одговорио да је само једном био на тој телевизији, а и да никада није доводио никог како у РТВ-у, тако и РТС-у.

Додаје да није никога сменио у РТС-у и РТВ-у, јер то није посао шефа државе.

“У странци ме критикују да су жути довели све, и на РТВ и на РТС. Ја сам им рекао да не могу тиме да се бавим. Ја сам председник Србије”, објаснио је Вучић.

Подсећа да у РТС-у нико није смењен и да не зна ко је смењен у РТВ-у, нити жели тиме да се бави.

Указао је да је кадрове у РТВ-у поставио Бојан Пајтић, и рекао да није ваљда нормално да оне које је тај политичар поставио остану доживотно на функцији.

“Требало би Пајтића да питате кога је постављао, он је постављао све”, рекао је председник.

Подвукао је да у Београду није променио нити једног човека, уредника.

“Сви који су били и пре и за време Тијанића су остали, а сви су директно доведени после 5. октобра, када су изубијали, линчовали запослене испред, па су неке и стрпали иза решетака да би довели своје. Ти исти људи су 19 година касније још на својим функцијама. Нико није смењен. Ја сам вероватно крив што су исти људи на РТС-у”, навео је Вучић.

На питање о студентима који су били ухапшени током протеста и упада у РТС, а потом пуштени, и који су се јуче обратили новинарима испред зграде Јавног сервиса, председник је приметио да је РТС у извештају са тог догађаја, иако је један од њих ударао полицајца, еуфемистички навео да је он био хапшен “због познатих догађаја са угла улица Краља Милана и Кнеза Милоша”.

Вучић о објављивању снимка из притвора

Александар Вучић је одбацио као лицемерне примедбе што је објављен снимак на којем се види да је учесник протеста и упада у РТС прошлог викенда, Урош Савић, добијао и храну и воду, иако је он тврдио супротно.

“Њему је фашистички лидер Бошко Обрадовић рекао да каже да није ништа јео и пио. А, када покажете људима да је јео и пио, колико је хтео, онда кажу – ‘што си објавио те снимке’. А да није објављено, испало би да су гладовали, да их је неко мучио, да је неки Менгеле у српској полицији који мучи, шиканира… То је најгора врста лицемерја”, рекао је Вучић новинарима у Сремској Каменици.

Додаје да је Савић члан Двери, као и да нису сви приведени чланови странака и политички активисти, али да јесу они који су се појављивали у јавности.

“Као стокхолмски синдром, када таоци и отмичари стекну неку врсту психолошке везе, тешко објашњиве… Тако и овде. Не смете да кажете да је човек тукао полицајца. Није он ухапшен што је леп, млад и паметан, него што је тукао полицајца”, рекао је Вучић.

За то је, додаје, новчано кажњен са 160 или 170 евра.

“Замислите ту злочиначку државу која је казнила са 160 или 170 евра некога што је ударио полицајца… И хоћете да ме убедите како нико нигде ништа не сме да каже?”, констатовао је председник.

Каже, слушао је и разне приче како не би требало да излази са бројкама окупљених на протесту, јер их “то нервира”, али напомиње да ће увек говорити колико је окупљених, “да не би лагали да их је на десетине хиљада”, као што су, каже, измишљали на почетку.

На констатацију новинара да већи део медија није објавио да су “Репортери без граница” осудили упад у РТС, Вучић је рекао да су грађани ту да осуде или не осуде такве ствари и да све виде.

“Замислите да се нађе неко да то похвали, да каже ‘донели смо тестеру да бисмо фризуру намештали’. Мислим да људи то одлично разумеју…”, рекао је Вучић.

Указао је да не треба веровати у приче да је на хиљаде грађана на протестима, наводећи да их је јуче било у Рашки 31, у Новом Саду 692, у Нишу 541, у Владичином Хану осам.

О протестима, опозицији, Вучевићу

На питање шта ће бити 13. априла на скупу који најављује опозиција и да ли би разговор са њима смирио ситуацију, председник Србије наводи да свако има право да организује митинге и да ће у Новом Саду бити заказан скуп у оквиру кампање “Будућност Србије”, на коме ће се окупити више људи него на скупу опозиције у Београду.

“Са овим лоповима нећу да разговарам, а хвала њима што су рекли да разговоре не желе”, додао је Вучић и истакао да су тако донели коначну одлуку и ставили ексер у сандук преговора.

На питање новинара да ли је прошле недеље градоначелник Новог Сада Милош Вучевић позивао на грађански рат, председник је истакао да није и да је Вучевић рекао да у Београду угрожавају уставни поредак и да неће да пусте да уђу у Председништво “да убију човека”.

“И он је позвао на грађански рат? Како вас није срамота”, поручио је Вучић.

Истакао је да је скуп у недељу испред Председништва био противзаконит пошто није био пријављен и запитао:

“Јесте ли чули да је то негде могуће у свету? Није”, нагласио је председник.

Каже да се, када су демонтранти срушили ограду, видела разлика између пристојних људи, који су се у више наврата враћали, и неколико силеџија – Бошка Обрадовића, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића, који су позивали на насиље.

“Видело се да има пристојних људи, који то неће да раде”, нагласио је Вучић.

Рекао је да се видело после да су неки говорили да је држава крива пошто није поставила кордон и запитао: а зашто да се постави кордон ако су протести били мирни.

“Мисле да ће добити као у некадашњој Македонији техничку владу, па ће сви медији радити као што РТС ради у последња три дана, за њих. Отприлике сви морају да буду као Н1 пошто је то изгледа пример професионалног новинарства. Ако нису као Н1, онда угаси Пинк, Прву и све друго. Само оно што је њихово, то је добро”, навео је председник.

Вучић је приметио и да је претходна власт у Војводини била три или четири пута више од садашње власти на РТВ-у, наводећи као пример да је Бојан Пајтић, када је отварао мост дуг пет метара, био прва вест на РТВ-у, што је и био највећи успех Покрајинске владе.

“А када смо имали митинг са 15.000 људи у Новом Саду, извештај је трајао 35 секунди”, додао је Вучић.

“Опозиција да каже да ли је за изборе или жели да ме убије”

Председник наводи да опозиција може да дође на власт само на изборима или може да га убије, а то што не желе изборе, пошто их народ неће, довољно говори да окупљање није окупљања ради.

“Који је то други начин да се докопају власти осим да ме убију или избори? Било би нормално да су избори опција, али они знају да их народ неће. Шта им остаје као друга опција? Немојте да лажете народ да вам је то некакво окупљање”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Истакао је да може да их се окупи и 10.000 или 20.000, али да то не значи да је промењена власт.

“Шта је смисао? Кажите људима: или хоћемо изборе или да га убијемо. Ако хоћете да причате о изборним условима, па они су данас веома неповољни за нас. Али нећу даље ни да причам о томе, већ када дође време за изборе. Имаћемо Председништво странке у понедељак па ћемо полако разговарати о многим стварима”, навео је председник.

Просечна плата у јануару први пут већа од 460 евра

Упитан да прокоментарише економску ситуацији у земљи, Вучић је изразио уверење да је Србија земља пристојних, нормалних, добрих људи који хоће да се боре за долазак нових инвестиција.

Вучић: Борићемо се за долазак “Фолксвагена” у Србију

Председник Србије наводи да не сме да говори о евентуалној градњи фабрике “Фолксвагена” у Србији како својим изјавама не би угрозио ту инвестицију.

“Забрањено ми је да говорим о томе, ако хоћемо било шта да се надамо о било чему – ни реч. Али, мале су наше шансе поред свих великих, али борићемо се”, поручио је Вучић.

Наводи да је просечна плата у јануару у Србији први пут већа од 460 евра.

“У понедељак ћете добити званичне податке, да је просечна плата у јануару, први пут у Србији преко 460 евра – 462 евра. То је 40 одсто више него што сам затекао 2014. године, када сам постао премијер”, рекао је председник.

Истиче да зна да људи нису задовољни и да тешко живе, али да је ипак поносан на досадашње постигнуте економске резултате.

Додао је да је јавни дуг пре неколико година био 23,1 милијарду, да је данас исто 23,1 милијарду, али да је у међувремену БДП “скочио” кумулативно за десет одсто, што значи да је и јавни дуг мањи за десет одсто.

“Ова стабилност је могла да се деси тек од када сам постао премијер, када смо кренули у мере фискалне консолидације. Од тада задуживања нема”, рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће БДП расти, иако је у првом кварталу био нешто лошији, док би трећи требало да буде најбољи, и да ће се ове године одржати 3,5 одсто.

“То ће бити веома добар резултат”, подвукао је председник и додао да грађани могу да очекују само бољитак.

“Људи треба да буду задовољни штедљивости Владе и државе и марљивошћу коју показујемо. Пред нама су још много бољи резултати”, рекао је Вучић.

Подели на: