Најновије вести

Приштина у ствари жели да убаци косовску полицију у српске патроле

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да Приштина тврдњама да је Војска Србије нелегално ушла у Карачево на КиМ, иако су припадници српске војске били у заједничкој патроли са Кфором, већ три дана покушава да нападне нашу војску, а да се у ствари ради о томе да желе да убаце косовску полицију у наше патроле како би контролисали кретање наших снага.

 

 

Покушавају да нас оптуже како не поштујемо споразуме и обавезе и газимо административну линију, а једина истина је да је једновремена патрола између припадника Војске Србије и Кфора,односно регионалне команде исток, значи турског контигента уз два представника снага САД, од периоду од 16.50 до 18.10 сати имала једновремену патролу, која се кретала из правца села Мухово до села Доње Карачево, по унапред припремљеној административној линији”, казао је Вулин одговарајући на питање новинара.

Истиче да се тачно зна куда ће се кретати и да се пре сваке патроле утврди како ће се она кретати, на основу споразума још из 2001. године који регулише ту област.

Како каже, ово није први пут да Албанци на КиМ покушавају да нападну Војску Србије, пошто им је циљ да у у наше једновремене патроле убаце припаднике косовских полицијских снага, што је Војска Србије одбила већ неколико пута.

Вулин подсећа да ми имамо потписан споразум са Кфором који је једини одговоран за безбедност на КиМ и на административној линији.

“За нас је Кфор одговоран и самим тим и на административној линији. Ово је покушај Албанаца да изврше политчки притисак на нас да се косовска полиција убаци у наше патроле како би они контрлисали кретање наших снага. То није могуће, ми такав споразум немамо и не препознајемо никог осим Кфора. Свака друга оружна формација за нас преставља безбедносну претњу”.

Вулин каже да се ту крију и други интереси и да је, на пример, синоћ Војска Србије обезбеђујући адмнистративне линију, то јест копнену зону безбедности привела два лица која су покушала да прокријумчаре четири грла стоке, а што се дешва сваки дан.

Објашњава да је зато њима потребна косовска полиција на админситративној линији како би контролисали односно допуштали шверц и друге ствари.

Вулин поручује да ће се Војска Србије држати свих споразума са Кфором, јер смо ми правна држава.

“Није било никаквог илегалног прелаза, то је била редовна дужност која се дешава сваки дан. Начелник Генералштаба Војске Србије Мојсиловић има редовну комуникацију са командантом Кфора”, додао је Вулин.

Подели на: