Најновије вести

Приштина забранила одржавање избора за Националне савете националних мањина на Косову и Метохији

Власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле су да се на простору Косова и Метохије одрже избори за Националне савете националних мањина, који су заказани за 13. новембар у читавој Србији, саопштила је Канцеларија за КиМ.

 

 

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, иако су до сада, уз логистичку подршку мисије ОЕБС, на простору КиМ одржани сви циклуси за избор чланова Националних савета националних мањина, а последњи 2018. године, “Аљбин Курти сада је забранио да Бошњаци, Роми, Египћани, Ашкалије и друге националне мањине на КиМ остваре своје основно демократско и грађанско право”.

“Ускраћивањем основних права мањинама на КиМ, Курти је поново показао своје апсолутистичко и недемократско лице које је и слика међународне заједнице која се по ко зна који пут показала неспремном да обезбеди поштовање основних грађанских и цивилизацијских тековина на Косову и Метохији у 21. веку”, истиче се у саопштењу.

Додају и да “након што је претходно укинуо Србима право гласа и забранио да Срби на КиМ гласају на председничким и парламентарним изборима, а претходно и на референдуму, Курти је сада забранио и националним мањинама право на изјашњавање”.

Објашњавају да је Канцеларија за Косово и Метохију на време, у складу са досадашњим праксама, процедурама и договорима Београда и Приштине, упутила писмо мисији ОЕБС-а на КиМ са молбом да на терену логистички помогне у спровођењу избора за Националне савете националних мањина, као што је увек успешно чињено.

“Међутим, јуче је Канцеларији за КиМ стигао одговор којим нас ОЕБС обавештава да неће бити у могућности да изборни процес спроведу на КиМ, јер је Аљбин Курти ‘ускратио неопходну подршку операцији прикупљања гласачких листића по предвиђеним линијама'”, истиче се у саопштењу.

О овом флагрантном кршењу права мањина, како се наводи, Канцеларија за КиМ ће обавестити све релевантне међународне мисије, посебно оне које се баве заштитом права мањина.

Ђурић: Скандалозна одлука којом се флагрантно крше основна људска права
Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је у Владу Србије стигао званичан допис, односно информација ОЕБС-а да влада привремених институција у Приштини одбија да дозволи одржавање избора за савете националних мањина на територији КиМ и прецизирао да је тај документ стигао у петак.

“Скандалозна одлука којом се флагрантно крше основна људска права националних заједница, више не само Срба, сада и Бошњака, Горанаца, Рома, Египћана да гласају о успостављању савета националних заједница од чега директно зависи остваривање њихових основних људских и грађанских права”, рекао је Ђурић на ТВ Прва.

Додао је да је Аљбин Курти званично обавестио мисију ОЕБС-а у Приштини о томе.

“Земље Квинте, међународна заједница морају да окончају ово. Да ли треба неко да страда? Да ли треба неко да погине? Да ли неком треба да се ускраћују основна демократска права, да би се коначно употребили сви инструменти притиска који стоје на располагању”, упитао је Ђурић.

Подели на: