понедељак, 16. маја 2022. | 16:22
Најновије вести

Приштински медији: Немачка и Француска нуде Београду и Приштини дупли суверенитет

Француска и Немачка представиц́е на састанку у Берлину 29. априла план за споразум Београда и Приштине, који би донекле задовољио захтеве Београда. Ради се о идеји двоструког суверенитета, пише приштинска „Газета експрес“ позивајуц́и се на неименоване изворе.

 

Како се наводи, тај план, који ц́е бити представљен на састанку коме ц́е присуствовати немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, не укључује поделу територије.

„Говори се о двоструком суверенитету. Косово ц́е очувати територијални интегритет, али ц́е Србија уживати неки суверенитет над косовским Србима и српским црквама“, тврди извор листа.

Према његовим речима, могуц́е је да ц́е Косово пренети део свог суверенитета на Брисел, а Брисел ц́е то пренети на Србију, како идеја не би звучала превише агресивно, пренео је Тањуг.

„Поменути су разни случајеви широм света као начин да се угоди и Београду и Приштини, али ствари нец́е бити тако једноставне“, рекао је извор и додао да учешц́е у Берлину целу ситуацију чини још нејасном.

Подели на: