Најновије вести

Привреда не сме да стане

ПРИВРЕДНА КОМОРА СРБИЈЕ, САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

 

Економија не може да стане, јер живот не може да стане. Блокада бизниса у региону штети свима на Западном Балкану али и компанијама из ЕУ“, поручио је Чадеж након састанка у Подгорици који је одржан у седишту КИФ Западног Балкана
Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) и Љуљзим Рафуна, председник Привредне коморе Косова, позвали су јуче 16. јуна, партнере из Европске уније и Сједињених Америчких Држава да учине све што је у њиховој моћи да се одржи мир и стабилност на Западном Балкану и омогући економски раст и развој региона, као и пословање без баријера, каже се у саопштењу ПКС.
„Економија не може да стане, јер живот не може да стане. Блокада бизниса у региону штети свима на Западном Балкану али и компанијама из ЕУ“, поручио је Чадеж након састанка у Подгорици који је одржан у седишту Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6).
Председник ПКС подсећа да половину робе произведене у Србији, вредности скоро 200 милиона евра, која се пласира на Косово и Метохију производе компаније инвеститори из ЕУ док косовске фирме у својој производњи користе две трећине сировина и полупроизвода пореклом из Србије.
„Имамо компаније које заједно раде, имају заједничке послове и производе које извозе на трећа тржишта“, наглашава Чадеж.
„Колега Рафуна и ја смо у сталном контакту од почетка ове кризе, пре два дана, и трудимо се да дамо допринос и убедимо политику да заустављање пословања и блокада привреде не може да буде решење. То није само проблем Београда и Приштине него утиче на проток робе у целом региону“, додаје председник ПКС.
Захваљује црногорском министру економског развоја и туризма Горану Ђуровићу на гостопримству и указаној могућности да се искрено разговара о решавању проблема.
„Невероватно је да 2023. године разговарамо о томе да хиљаде камиона стоји на границама и да забрањујемо проток робе, људи и капитала“, наводи Чадеж.
Рафуна указује да бизнис мора да буде изнад политике, да је важна стабилност у региону како би привреде што боље сарађивале и привлачиле инвеститоре. „Радимо да елиминишемо све препреке нашем бизнису и да имамо што више инвеститора у региону“, каже Рафуна и апелује на међународне партнере да се сва спорна питања реше кроз дијалог.
Министар Ђуровић поручује да се само привредном сарадњом може постићи заједнички циљ, а то је мир и стабилност у региону. Захвалио је Чадежу и Рафуни на залагању да се дијалогом реше сви изазови.
У заједничком саопштењу КИФ ЗБ6 подржао је све напоре у правцу решавања отворених питања у оквиру процеса које подржавају Европска унија и Сједињене Америчке Државе.
Позивамо државе чланице Квинте и Европске уније да учине све што је у њиховој моћи како би подржале деескалацију ситуације изношењем јасног плана активности који садржи мере за успостављање трајних и стабилних веза између Западног Балкана и Европске уније, саопштили су из КИФ ЗБ6, речено је на крају саопштења.

Подели на: