Најновије вести

Признање Министарству културе и информисања за огромну помоћ и подршку

На завршној прослави 950 година манастира Свети Прохор Пчињски и манстирској слави додељено

 

 

Манастир Светог преподобног Прохора пчињског, који припада православној Епархији врањској, обележио је 1.новмебра своју славу и завршницу прославе великог јубилеја 950 година постојања ове светиње и 700 година од његове обнове од стране Светог краља Милутина. Након свечане литургије коју су служили епископ Врањски Пахомије, епископ Нишки Арсеније и епископ Брегаглички Марко, игуман манстира Методије уз саслужење монаштва и свештенства уз присутво великог броја гостију међу којима су били и представници војске Србије, бројни педставници установа и институција Пчињског округа, организоване су литије око манстирске цркве и обавњено је резање славског колача. Овом свечаном чину присутвавала је и лични изаланик председника Републике Србије, Александра Вучића који је иначе био покровитељ поменутог јубилеја ове светиње, потпредседница владе Републике Србије и министарка минстарства културе и информисања РС, Маја Гојковић. Након тога одржана је промоција више књижевних издања Епархије врањске поводом великог јубилеја о којима су говорили еминентни познаваоци и људи који су радили на њиховом стварању.

Епархије врањска је на завршници великог јубилеја манстира Свети преподобни Прохор Пчињкси доделила Грамате добротоворима који су дали свој допринос на сређивању манастирског комплекса и учествовали у облежавању великог јубилеја манастира, међу којима истакнуто место има Министарство културе и информисања. Грамату је у име овог минситарства примила је министарка Гојковић.

-Велика ми је част да вас поздравим у својству личног изасланика председника Републике Србије, Александра Вучића, поводом манстриске славе преподнобног Прохора Пчињског. Овом свечаношћу завршава се свечано обележавање јубилеја, 950 година постојања велике светиње Српске православне цркве и нашег народа. У име свих награђених желим да искрено захвалим Епархији врањској, владики Пахомију, на вредном призанњу. Оно нам је драгоценије јер нам је уручено на овом месту на коме су се и наши преци окупљали током девет и по векова и славили Светог Прхора Пчиског. Грамата коју сам примила у име минстарства културе и информаисања има велики симболички значај и обезвезује да и у времену пред нама свесни важности и очувања културног наслеђа посвећено и предано помажемо опстанак манастира и цркава као и њихове културне и духовне делатности-казала је министарка Маја Гојковић. Она је додала да манастир Светог Прохора Пчињског верно одсликава, дубину трагова трајања српског народа и државе и цркве на овим просторима .

-На читавом свету нема много споменика културе као што је овај манастир, који могу истовремено да се похвале скоро миленијумским постојањем, континуираним духовним животом и великим значајем који имају за целокупно културно наслеђе једног народа-казала је Мајка Гојоковић. Она је истакла да су током векова манастири били средишта културног и просветног живота, места окупљања, чувари јединства и саборности све до данашњег дана.

-Српски средњевековни манастири не само да плене разноврсношћу градитељских и архитектонских стилова, већ сведоче о богатој историји овог поднебља. Неизмерном лепотом манастира и цркава и богатством икона и и фресака, Српска православа црква дала је значајан допринос светској духовној, хришћанској и културној баштини.Овај средњевековни бисер на обронцима Козјака сведочио је у бурним временима којима је пролазио заједно са својим народом, разараан , пустошен, уништаван, а потом обнављан, захваљујући жељи нашиух верника, цркве и државе увек је био и остао снажан духовни и културни центар. Како би то и у вековима пред нама остао, од велике важности је да сачувамо наше културно и духовно богатство и да непрестано негујемо и развијамо свест о његовом значају. Зато ћемо наставити да пружамо подршку и заштиту културног и духовног наслеђа које је током историје одиграло кључну улогу у опстанку наше традиције и нашег идентитета. Тако ћемо као добри и савесни чувари славне прошлости моћи да пренесемо богату баштину и будућим генрацијама. Опстанак нашег народа на његовим вековним огњиштима, историја наше цркве уједно је и сведочанство о бићу и борби за одржање српског народа, очување његове вере, језика и државе. Зато и данас када се суочавамо са саврменим изазовима заједнички рад државе и цркве је од огромног значаја. Црква и држава свака са својом мисијом, дужношћу и обавезом за очување и негвање светосаских вредности, као чврстог темеља, националног и духовног једиснтва и ради напретка у свим областима живота- исткала је минситрка министатрства културе и јавног информисања, Маја Гојковић на завршници великог јубилеја манастира Светог Преподобног Прохора Пчињког.

Владика врањкси Пахомије је захвалио свима који су помогли обележавање великог јубилеја и дали свој добпринос сређивању манастирског комплекса. Он је истакао значај ове православне светиње како је рекао за верујући српски народ не само врњског краја већ и околних подручја, укључујући и просторе Косова и Метохије и читав простор Србије. Владика Пахомије је такође истакао значај очувања и развијања што већег јединства јединства и саборноти српског народа , где српска православна црква има неизоставну и јаку улогу.

Додајмо да је председник Републике Србије, Александар Вучић у јуну ове године посетио манастир Светог преподобног Прохора Пчињског и да му је том приликом урчуне орден „Преподобни Прохор Пчињски“.

Манастир Светог Преподобног Прохора пчињксог налази се у подножју планине Козјак на око 30 километара удаљен од Врања у долини реке Пчиње. Подигао га је византијски цар Роман Диоген који је владао у периоду од 1067 до 1071 . у знак захвалности што му је старац Прохор, током лова у шумама козјака, где се иначе подвизавао прорекао да ће псотати цар. Манастир је обнови свети српски краљ Милутин. У њему се налазе мироточиве мошти Светог Преподобног прохора Пчињског пред којима су уз искрену молитву многи пронашли исцељење од разних болести.

 

Подели на: