Најновије вести

Признање Србији за искорак по питањима реституције у вези са Холокаустом

Србија предњачи у ангажовању на третману ужасног наслеђа Холокауста и поносни смо на своје партнерство са Србијом у напору да се задовољи правда за жртве, саопштила је амбасада САД у Београду.

 

У саопштењу објављеном на сајту амбасаде подсећа се да је Србија 24. фебруара усвојила закон о финансирању првог меморијалног комплекса посвећеног Холокаусту, који ће бити установљен на месту некадашњег концентрационог логора “Старо сајмиште”.

Додатно, овим законом се под заштиту ставља и место још једног логора – “Топовске шупе”.

Усвајање радне дефиниције антисемитизма по Међународној алијанси за сећање на Холокауст од стране Владе Србије 26. фебруара била је суштинска полазна тачка у борби против порицања Холокауста, наводи се у саопштењу амбасаде.

У заједничком саопштењу за медије, сенатори Марко Рубио и Тами Болдвин наглашавају чињеницу да је Србија једина земља која је донела закон о реституцији имовине повезане са Холокаустом након Терезинске декларације из 2009. године, истакнуто је у саопштењу.

Двојица сенатора су издала ово саопштење након што је Стејт департмент 29. јула објавио извештај под називом Правда за преживеле необештећене.

Подели на: