понедељак, 16. маја 2022. | 16:59
Најновије вести

Проглас УНС-а на Косову поводом Светског дана слободе медија

Удружење новинара Србије на Косову поводом 3. маја Светског дана слободе медија позива колеге да се сутра у 13 часова окупе испред уметничке инсталације МИССИНГ и тако укажу на нерасветљена убиства и отмице, нападе и притиске на новинаре и медије.

 

На инсталацији се, заједно са отетима и несталима, налазе имена новинара и медијских радника који су страдали од 21. 09. 1998. године.

У протеклој години настављени су напади и притисци на новинаре на Косову и Метохији. Полиција није истражила обарање Портала Слободно српски као и претње упућене председнику УНС-а на КиМ Будимиру Ничићу. Настављене су претње и притисци на Портал КоССев из Косовске Митровице и РТВ КИМ из Чаглавице.

Седми пут је срушена табла отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу. На месту рушења између села Велика Хоча и Зочиште код Ораховца, новинари су пронашли срушену плочу, после чега је косовска полиција покренула истрагу и први пут открила починиоце.

Ни у протеклој години није дошло до формирања Комисије за истрагу убистава, отмица и нестанка новинара Срба и Албанаца. Покренута иницијатива коју су заједно покренули Удружење новинара Србије на Косову и албанско Удружење новинара није реализована.

Подели на: