Најновије вести

Производња кључ економског развоја

У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ОДРЖАН САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА

 

НСЗ већ дуго година кроз разне програме и мере активне политике запошљавања подржава приватан сектор, почев од програма самозапошљавања, дакле уласка у предузетничке воде до остваривања свих других видова подстицаја, пре свега, у циљу отварања нових радних места, рекла директорица НСЗ, Филијала Косовска Митровица
Верица Ђеранић

Скоро 40 послодаваца из приватног сектора и велики број младих људи у потрази за послом сусрело се на Сајму запошљавања у петак, 20 септембра, у Косовској Митровици. Том прилком представници локалне самоуправе и Националне служба за запошљавање, Филијала Косовска Митровица уручили су и уговоре корисницима субвенције за запошљавање, као и уговоре о реализацији програма стручне праксе лицима која су по први пут имала прилику да стечена знања током школовања примене у пракси
У име организатора Сајма, НСЗ Филијала Косовска Митровица , присутне је поздравила директорица Верица Ћеранић рекавши да је Сајам запошљавања место где се сусрећу понуда и потражња и да је то увек добра прилика за незапослене да представе себе на најбољи могући начин, као и прилика за послодавце да пронађу радника који задовољава њихове потребе.
– НСЗ већ дуго година кроз разне програме и мере активне политике запошљавања подржава приватан сектор, почев од програма самозапошљавања, дакле уласка у предузетничке воде до остваривања свих других видова подстицаја, пре свега, у циљу отварања нових радних места.
НСЗ све ове активности не би могла да спроведе да нема поршку Владе Републике Србије, председника Александра Вучића , Министарства за рад, социјална и борачка питања, Канцеларије за КиМ, локалне самоупреве и свих социјалних партнера који су присутни данас овде – казала је Ћеранић.
Сајам је у име домаћина отворио председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић. Он је нагласио веома добру сарадњу НСЗ -а и општине Косовска Митровица, што доказује и овај сајам, али пре свега и то да је локална самоуправа кроз локални акциони план само у овој години ангажовала 147 приправника, а до краја месеца биће ангажовано још 30 кроз програм обављања стручне праксе.
– Имајући у виду број окупљених на овом сајму, пре свега младих људи, то је јасан показатељ да Косовска Митровица, Косово и Метохија и читава Србија имају будућност. Ваша одлучност се огледа у опстанку, а на свима нама је да вам омогућимо просперитет и свакако посао – казао је Спирић.
Он је истакао да ће се и у наредном периоду трудити да ојачају приватни сектор у циљу отварања нових радних места. Спирић је апеловао на младе да буду активни у тражењу посла као и да се одваже на покретање бизниса. Позвао је младе људе у сеоским срединама да конкуришу за средства за развој пољопривреде која додељују Министарство пољопривреде и Канцеларија за Косово и Метохију, да се у покретању бизниса не опредељују само за сектор угоститељства и услуга како је сада случај у граду, већ да се окрену производњи која је кључ економског развоја.
На отварању сајма био је присутан и велики број младих људи. Једна од њих, Миљана Петронијевић из Косовске Митровице каже да је понуда на Сајму интересантна.
– Студент сам и медицинска средства по средњој спреми. Искористила сам прилику да дођем и да се информишем о понудама, завољна сам, заиста је разнолико и мислим да за сваког може да се нађе понешто. Разговарла сам са људима који су дошли да рекламирају своје производе и своје фиреме. Сви су били врло предусретљиви, мислим да је сајам успешан – рекла нам је Миљана.
Већи број послодаваца присутних на овогодишњем сајму већ годинама има сарадњу са Националном службом.
ПП „Универ“, занатска радња из Звечана, већ годинама учествује на сајму
– Нама треба радник занатске струке – столар, међутим те струке нема овде, зато што нема ни школе за столара, али није битно ми можемо било које занимање средње школе да обучимо и да научимо. Данас смо разговарали са више њих, узели су наше флајере и контакте, тако да ћемо бити у контакту- каже Милан Лазаревић, власник фирме.
Дугогодишњу сарадњу са НСЗ – ом има и Земљорадничка задруга Зубин Поток.
– Примарно се бавмо производњом, прерадом, откупом и складиштењем воћа и поврћа. До сада смо већину својих производа извозили на европско тржиште као полупроизводе, односно сировину. Међутим, како би остварили што већи профит и запослили што више људи настојимо да дођемо до готовог производа. Тако, сад у понуди имамо цеђене сокове, сушене шумске плодове и друго воће. Конкрено, треба нам технолог из прехрамбене индустрије, евентулано ихтиолог пошто се бавимо и узгојем рибе – каже Владимир Михалиовић, менаџер економиста.
По његовим речима, на сајму није било кандидата са стручном спремом коју траже али с обзиром да имају сарадњу са Националном службом, Филијалом у Косовској Митровици када се јави такав профил они их упуте на Земљорадничку задругу у Зубином Потоку. Осим тога, Задруга током године ангажује и сезонске раднике.
С.К.

Подели на: