Најновије вести

Промене у ЕУ, ништа ново за Србију

Европски лидери постигли су договор о тиму који би требало да води Европску унију наредних пет година. Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже да ће политика ЕУ остати непромењена, као и да неће бити неких значајних промена када су у питању Србија и Западни Балкан.

 

Драган Ђукановић је истакао да се зна шта је агенда и шта се очекује и од Србије и од свих дражава Западног Балкана, а да предстоји и процес унутрашње реформе ЕУ.

“Мислим да је одабир ових кандидата, пре свега Урсуле фон дер Лајен, на неки начин назнака да ће доћи до унутрашње реформе Европске уније у наредном периоду”, додао је Ђукановић.

Када је реч о Србији, оно што је кључна ствар у наставку процеса евроинтеграција јесте дијалог Београда и Приштине, истиче Ђукановић и сматра да ће и нови сазив Европске комисије на томе инсистирати.

“Видећемо колико ће атмосферу релаксирати ова промена, Могеринијева више неће бити неко ко модерира овај дијалог, већ ће то бити шпански министар Борел који ће одредити неку врсту оквира тог будућег свеобухватног правно обавезујућег споразума”, навео је Ђукановић.

Аналитичари већ наводе да Шпанија није признала независност Косова и то доводе у контекст наставка дијалога са Приштином, али Ђукановић каже да не би у потпуности тако сагледавао оно што ће се дешавати.

“Мислим да су неки општи оквири већ познати, тако да неће бити значајних одступања, без обзира ко од стране ЕУ буде модерирао. У сваком случају, значајно је да неко ко долази из једне државе која није признала косовску независност ће бити тај који ће моћи да утиче на даљи ток дијалога”, објаснио је Ђукановић.

Председник Александар Вучић данас ће се састати са америчком конгресменом Елиотом Енгелом, а Ђукановић каже да је он веома утицајан когресмен и да је већ готово две деценије лобиста косовских Алабанца.

Сматра да ће на састанку инсистирати на неколико питања. “Прво је наставак дијалога Београда и Приштине, а друго треба очекивати даље инсистирање када је у питању решавање случаја убиства браће Битићи”, додаје Ђукановић.

И о таксама ће бити речи, каже Ђукановић и наглашава да конгресмен Енгел има неку врсту значајног утицаја када су у питању приштинске власти.

“Али нисам сигуран да ће после изјава које стижу из Приштине протеклих дана, и од Тачија и од Харадинаја, ускоро уследити то повлачење такси”, указао је Ђукановић.

“Треба очекивати конституисање институција Европске уније, а онда значајнији замах када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине укључујући и неку врсту притиска на Приштину да таксе повуче”, додао је Ђукановић.

У Познању почиње Самит лидера Зпадног Балкана у оквиру Берлинског процеса, а Ђукановић каже да ће се током Пољског председавања инсистирати на неколико тема – пре свега су то економске теме, али и развој регионалног економског подручја као идеје о којој се говори и међусобно повезивање земаља Западног Балкана кроз инфраструктурне пројекте, али биће речи и о безбедности и сарадњи цивилног друштва.

“Мислим да је веома значајано да иако имамо бројне проблеме на Западном Балкану састанци овакве врсте ипак доприносе релаксацији тих сложених односа”, закључио је Ђукановић.

Подели на: