Најновије вести

Промовисани најмлађи официри Војске Србије

У прве официрске чинове промовисано је 160 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Додељене војничке сабље и парадни бодежи најбољима у класи. Први у рангу Војне академије Стефан Милићевић истакао: “Част је наша имовина и наслеђе”. Председник Вучић поручио кадетима да представљају ешалон слободе и суверенитета отаџбине. На церемонији учествовали ловачки авиони и хеликоптери.

 

12.08 – Налетом ловачког авиона “миг-29” и бацањем шапки у ваздух, уз много осмеха и честитики, завршена је свеченост.

 

12.06 – Потпоручници, кадети и окупљени грађани заједно су отпевали песму “Марш на Дрину”.

11.53 – Катарина Божић пева песму “Вила са Кошара” уз пратњу кадеткиња са Војне академије и уметничког ансамбла Станислав Бинички. Глумци учествују у уметничком програму.

11.46 – Почео свечани строј кадета.

11.44 – Приказан је и нови хеликоптер Х-145М, а затим су у пару надлетели хеликоптери Ми-17. Летачки програм завршен налетом хеликоптера “гама”.

11.40 – Пред свечани дефиле кадета почео је летачки програм. Надлетела су три авиона “миг-29” а затим и три авиона “орао”. Уследио је и налет три авиона “супергалеб г4”.

11.30 – Председник Србије Александар Вучић поручио је кадетима да поносно и одговорно стоје пред лицем јуначких предана. “Ви сте ешалон слободе и суверенитета отаџбине. Синови и очеви слободе која је друго име за Србију”, истакао је председник.

11.22 – Први и рангу Војне академје Стефан Милићевић одржао је говор. “Част је наша имовина али и наслеђе које ћемо чувати за будуће генерације”, поручио је Милићевић.

11.16 – Најуспешнијим кадетима председник Србије и врховни командант војске доделио је официрске сабље и парадне бодеже. Први у рангу медицинског факултета ВМА је Стефан Спирић, друга је Јелена Обрадовић а трећа потпоручник Марина Радовановић. Први у рангу Војне академије је потпоручник Стефан Милићевић, други је Милош Басарић а трећи је Стефан Рашовић.

11.13 – Прочитан указ председника Републике о произвођењу кадета у чин потпоручника.

11.10 – У Војној академији се сади и клија семе будућих успеха и победа, рекао је начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић. Како је навео, за скоро 180 година трајања, академија се мењала и реформисала, упркос проблемима са којима се суретала заједно са читавом Србијом, којој је увек давала најбоље генерације официра.

11.01 – Заставни вод донео је заставу Кадетске бригаде. На почетку је интонирана химна “Боже правде”.

10.57 – Почела свечаност испред Дома Народне Скупштине. Председник Александар Вучић дошао уз фанфаре.

Војну академију завршило је 135 кадета и кадеткиња 139. и 140. класе Војне академије, међу којима су три кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине, а Медицински факултет ВМА 25 младића и девојака 5. класе Медицинског факултета ВМА, међу којима и припадница Оружаних снага Намибије.

Већ традиционално, председник Републике Србије уручио је сабље – симболе официрске части, најбољим кадетима Војне академије, а министар одбране доделио је парадне бодеже најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА.

Промоција потпоручника испред Дома Народне скупштине организована је 14. пут, а и ове године обележили су је налети ваздухоплова Војске Србије, као и наступи Репрезентативног оркеста Гарде и Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”.

Свечаности је присуствовало највише државно и војно руководство као и гости из земље и иностранства.

 

Вучић најмлађим официрима: Ослањамо се на вашу спремност да бисмо уживали у миру

Председник Србије Александар Вучић поручио је најмлађим официрима Војске Србије, на свечаности поводом њихове промоције, да поносно и одговорно стоје пред лицем јуначких предака.

“Ви сте ешалон слободе и суверенитета отаџбине. Синови и очеви слободе која је друго име за Србију”, истакао је председник.

Вучић је рекао да кадети ступају на најчаснију дужност, да постају најмлађи официри у дугој и славној традицији српске војске.

“Да бисмо уживали у миру, ослањамо се на вашу спремност да одвратите сваког ко нема добре намере према Србији”, рекао је Вучић.

Истакао је да Војна Академија спада међу најугледније војне школе у свету, да је похађају талентовани младићи и девојке који су васпитавани на родољубивим примерима из прошлости.

Како каже, њихови узори су мајор Гавриловић, војвода Мишић, Милунка Савић, Момчило Гаврић…

Вучић је рекао да Србија данас, за разлику од минулих врмена, посебно поштује војнике који су храброшћу на Кошарама зауставили непријатеља.

“Србија је поносна и на вас и вашу одлуку да преузмете свети барјак у своје руке, да заштитите земљу, реке, небо, да грађанин не падне у руке агресора”, рекао је Вучић.

Додао је да им је Војна академија пружила знање на највишем нивоу и посебну захвалност је изразио старешинама који су извели на частан пут.

Напомиње да су данашње генерације дипломаца ВМА настављачи чудесне лекарске традиције у српској војсци, јер су српски лекари отимали од смрти храбре војнике не плашећи се граната и артиљерије.

Војска обнавља снагу

Председник је рекао да Војска Србије великом брзином обнавља своју снагу и да је способна да заштити границе много више него што је то била пре неколико година.

“Спремни смо да одвратимо сваки покушај угрожавања народа, земље и становништва”, навео је председник.

Истакао је да Војска Србије учествује у заједничким вежбама са другим армијама као и на такмичењима у којима неретко побеђује.

Такође, официри и војници учествују у мировним мисијама УН у кризним подручјима широм света.

Наводи да Србија данас одлучно и успешно води европску политику али сарађује са Русијом, Кином и САД, води политику мира и стабилности на Балкану.

“Све је то могуће кад смо се, уместо снишодљивог додоворавања, окренули себи, сопственом искуству и интересима”, рекао је Вучић наводећи да Србија сме да каже да има своје интересе и пријатеље који не морају свима да буду пријатељи.

Каже и да се данас уместо некултуре заборављања прошлости негује култура сећања на страдања српског народа, да се обележавају годишњице погрома, али се и прихвата да су други имали своје жртве.

“Кадети, када стојите са сабљом на бранику отаџбине, знајте да браните и њену прошлост и будућност. Србија је изабрала вас да будете њена елитна одбрана, путоказ младима и понос прецима и потомцима”, поручио је Александар Вучић.

Додао је да се Србија радује, да им жели много среће и да остваре своје снове.

Подели на: