петак, 25. јуна 2021. | 10:55

Проширење ЕУ и економска сарадња теме самита у Познању

Дијалог Београда и Приштине биће тема разговара и у пољском граду Познању 4. и 5. јула када ће бити одржан самит земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса. Организатори кажу да су њихова очекивања да се пошаље сигнал Западном Балкану – да је проширење Уније и даље на столу.

 

Познањ је пети град по величини у Пољској и сматра се једним од економских центара земље. Зато је изабран да буде домаћин самита.

Место догађаја је Конгресни центар који постоји скоро стотину година, сајамски простор са више повезаних хала, у којима ће разговарати учесници различитих форума и панела. Управо зато ће, каже координатор самита, сусрети у Познању имати другачију форму од претходних.

“Организовали једно место, имамо политичаре кој одлучују, биће близу, а овде је форум и бизнис форум”, каже Вјеслав Тарка, координатор Самита.

Министарство предузетништва и технологије Пољске задужено је за организацију састанка министара економије. У министарству кажу да желе да убрзају процес евроинтеграција, али и да је ово прилика и да Пољска оствари бољу сарадњу са земљама Западног Балкана.

“Имамо и свој национални циљ као Пољаци, верујемо да постоји велики економски потенцијал између наших земаља и наших предузетика, и ту видимо велику прилику. Желимо да охрабримо пољске предузетнике да буду активнији у иностранству, а вас да будете отворени за нове инвестиицје”, каже Марћин Оћепа, државни секретар у Министарству предузетништва и технологије.

У разговору са организаторима може се чути да Пољска, зато што је и сама познаје пут преговора за чланство у Унији, боље разуме Западни Балкан од других који су до сада председавали Берлинским процесом.

“Сада кажемо да Европа није комплетна без западног Балкана, када смо ми били у питању, говорили су да унија није комплетна без централне Европе, верујемо да изазови који постоје у васем региону не могу да ресе без чланства”, каже Марта Шпала, стручњак за Балкан у Центру за источне студије у Варшави.

За самит у Познању специфично је то да домаћин жели да подели искуства, а биће и политичких тема. За столом би могла да се размене мишљења о текућим политичким питањима.

Државни секретар министартсва спољних послова Шимон Шинковски сматра да тензије између Београда и Приштине и таксе оптерећују и Берлински процес замишљен као повезивање Западног Балкана на свим нивоима.

“Ја сам имао много пута могућност да разговарам са партнерима из Београда и Приштине Косову сам рекао да је одлука о царинама веома контроверзна, рекао сам и партнерима у Србији да морамо да урадимо што више да спустимо тензије и надам се да ће бити умањене. Треба нам то да бисмо донели добре одлуке за регион”, каже Шинковски.

Пољска је пред самит покренула иницијативу да чланице ЕУ потпису тзв. Нон пејпер, неформални документ у коме се настоји да се написмено потврди да је проширење и даље опција и да за Западни Балкан нема плана Б.

Подели на: