Најновије вести

Прослава Великомученика Димитрија градске славе Косовске Митровице

Косовска Митровица прославила је данас Св. Великомученика Димитрија солунског – своју градску славу. У саборном храму посвећеном овом светеитељу Св. Литургију служио је Епископ рашкопризренски Теодосије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије. Поред верника, Св. Литургији присуствовали су и српски представници у косовским институцијама и директор канцеларије за КиМ г. Марко Ђурић са сарадницима.

Подсећајући да се Свети Димитрије слави у хришћанским заједницама широм света, а највише у „његовом граду“ Солуну, где је био „војвода и пострадао за истину и правду“, Владика је говорио о његовој жртви у хришћанској вери. Подсетио је на јеванђељске речи да „љубимо једни друге“.

„Највећа заповест јесте заповест о љубави, јер је наш Господ извор љубави који нас учи да љубимо Бога, али изнад свега да љубимо друге, чак и оне који нас мрзе и који нам завиде – и њих да љубимо, не собом, него силом Христовом, да немамо мржњу ни према њима“, поручио је Епископ Теодосије. Он је подсетио на потребу да се чине узвишеније ствари и избегава зло, те да се не посустане и тешкоћама. „Да Господ чини да оно што је добро увек буде у нама и да ми будемо носиоци добра и истине и правде његове“, нагласио је Владика, рекавши да “Они који су током векова пострадали зарад своје вере, шаљу поруку живима да истрају у данашње тешко време.” „Да више пазимо на своју веру и образ, на оно што су нам наши преци оставили. Можемо свој живот изгубити, али душу своју да не изгубимо, јер овај живот је привремен. Смрт није крај, јер ово је само прелаз у живот вечни а ако служимо греху, онда смо мртви и за овај и за онај живот“, закључио је у беседи Епископ Теодосије.

Свечаности у Косовској Митровици настављене су традиционалном литијом кроз град уз читање јектенија и молитава као и благосиљањем славског колача на централном тргу пред спомеником Св. Кнезу Лазару.

Подели на: