Најновије вести

Прошло 4.000 дана, ЗСО није формирана; Београд упозорава на западну политику двоструких аршина

Навршава се 4.000 дана од када је усвојен Бриселски споразум по којем се Приштина обавезала да формира Заједницу српских општина. Тим поводом, Мисија Републике Србије при ЕУ објавила је да власти у Приштини на челу са премијером привремених институција Аљбином Куртијем до данас нису показале вољу да успоставе витални оквир, а додатно га отежавају наметањем албанских градоначелника и одборника у српским општинама. Представници институција у Београду упозоравају да Приштина за овакво понашање не само да није кажњена, већ је и награђена.

 

 

Мисија је на свом званичном Твитеру подсећа да је Приштина потписала и ратификовала Споразум, али да то није спречило тзв. Косово да достигне неколико прекретница уз подршку међународне заједнице, укључујући издавање виза са ЕУ, препоруку за придруживање СЕ и унапређење статуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО-а.

“С тим у вези, крајње је време да међународни партнери задрже Куртија одговорним и критички се ангажују са евидентним недостатком воље да се спроведу претходно договорени аранжмани и омогуц́и стабилно и мирно постојање Срба”, наводи се у објави.

Старовић: Курти одбија да спроведе споразум о ЗСО

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић изјавио је да је Споразум, који подразумева и оснивање ЗСО, потписан и ратификован двотрећинском већином гласова у приштинској скупштини, али да Аљбин Курти и даље одбија да га спроведе, што додатно омета успостављање наметањем албанских градоначелника и одборника у српским општинама.

“Иако овакво Куртијево понашање не треба никога да изненади, прећутно одобравање међународних актера пркоси здравом разуму и противречи свим принципима. Не постоји други начин да се опише чињеница да је Косово* у међувремену добило шаку шаргарепе, укључујући либерализацију визног режима са ЕУ, препоруку за придруживање СЕ и унапређење статуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО-а”, написао је он на свом Твитеру.

Додао је и да када имате посла са “дилером на точковима”, не можете очекивати ништа осим трика и смицалице, али да “интернационалци” који би требало да држе Куртија одговорним, затварају очи пред свим његовим лукавствима, постајући све више саучесници у његовим преварама.

Гачевић: Индиферентност Запада само продубљује рану

Помоћник министра за европске интеграције задужен за политичке и економске критеријуме у процесу приступања ЕУ Мирослав Гачевић истакао је на истој друштвеној мрежи, да је очигледна неправда то што Приштина ни после 4.000 дана није формирала ЗСО.

“Индиферентност Запада само продубљује рану. Колико ће још међународна заједница игнорисати ово критично питање”, запитао се он.

Петковић: Западна политика двоструких аршина

Раније данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић подсетио је да је Приштина пре 4.000 дана преузела обавезу да формира Заједницу српских општина, а да је Београд добио чврсте међународне гаранције да ће то бити учињено.

Истакао је да је Београд одлично разумео западну политику двоструких аршина, јер за саботирање процеса нормализације, Приштина не само да није адекватно санкционисана, већ су награђени отварањем перспектива за чланство у појединим међународним организацијама.

Српски дипломата у Савету Европе Ђорђе Цицовић запитао се да ли ће европски партнери да награде Куртија за “европске вредности/владавину права/људска права” на тзв. Косову, при чему занемарују чињеницу да већ 4.000 дана избегавају оснивање Заједнице српских општина.

Подели на: