Најновије вести

Протест новинара медија на српском језику због налога “Јединству” да напусти своје просторије

Новинари и сниматељи више редакција на српском језику и руководство Удружења новинара Србије, протестовали су данас у Косовској Митровици због налога да редакција “Јединства”, јединог српског листа на Косову и Метохији, напусти просторије које користи више од 20 година, јер су наводно продате.

 

Директорка “Панораме -Јединства” Рада Комазец навела је да се пре недељу дана појавио се адвокат извесног Екрема Пеција и наложио да редакција “Јединства” са данашњим даном напусти просторије у којима се налази у Косовској Митровици уз претњу принудним исељењем уз асистенцију полиције.
Она је истакла да “Јединство” које ове године пуни 80 година излажења, након протеривања из Приштине у новембру 1999. године, ради на северу КиМ, у Косовској Митровици.
– Просторије у којима се сада налазимо су добијене од Координационог центра за Косово и Метохију а они су их купили тада од приватног лица, и након тога,и то је толико замршен , појављује се човек без икаквих папира, без налога за исељење и доказа да је он власник, већ само обавештење његовог адвоката да ми морамо да се иселимо и да су они то купили од Косовске агенције за приватизацију- казала је Комазец.
Истакла је да је комплетна имовина Панораме -Јединства у Приштини узурпирана и показала документа која то доказују. Као пример навела је објекат у Дарданији у Приштини, од око 300 метара квадратних а које су купили запослени у “Јединству” сопственим средствима
– Писали смо, обраћали се још 2005.-2006. године, Унмику и након тога и агенцијама и свим институцијама у Приштини и тражили смо да нам ослободе део простора како би се вратили у Приштини, али смо наилазили само на ћутање. Такође, “Дом штампе” у коме смо радили је комплетно узурпиран и ту је смештена косовска влада. Осим штампарије при Дому штампе, узурпирана је и наша штампарија у Косову Пољу, затим књижаре, трафике, све је то отето- уз казала је Комазец.
Овим поводом редакцију “Јединства” посетио је представник Унмика задужен за људска права кога су запослени обавестили о свему што им се тренутно дешава
– Ми смо господина из Унмика обавестили о свему овоме и замолили да колико може да учини нешто и да ми желимо и у Приштину да се вратимо, у наше седиште- рекла је Комазец.
-Ми данас чекамо… Неизвесно је шта ће да се деси. Ми једино можему да одржимо колегијуме испред зграде. Ми немамо куда. Ово је други прогон “Јединства” за 25 година- рекла је овом приликом директорица предузећа “Панорама Јединство”, новинарка Рада Комазец.
Истиче да је страшан осећај бити пред исељењем два пута у 25 година.
-Страшан осећај је када вас по други пут прогоне. Јако је тешко објаснити људима шта то значи. То је етничко чишћење, ускраћивање српском народу права на језик, на писмо, на информисање- додала је Комазец.
Подршку медијским радницима „Јединства“ дало је и Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову.
-Присуствујемо једном веома тешком облику угрожавања слободе медија, слободе информисања, рада новинара, права на издавање јединог штампаног медија на српском језику на територији Косова- оцењује секретар УНС Нино Брајовић.
-Без икакве преддокументације, без икаквог управног поступка, без икаквог изјашњавања било ког органа или доношења било каквог решења да овде „Јединство“ бесправно користи овај простор, уз претње специјалном полицијом – то је озбиљан инцидент који би требало да забрине све људе у Косовској Митровици, на Косову и Метохији, у Приштини, Београду-рекао је Брајовић.
Напоменуо је да ће УНС о свему обавестити Европску и Међународну федерацију новинара, да би се, како је рекао „избацивање једне редакције потпуно бесправно, без документације зауставило“.
Након конференције, окупљени медијски радници су у знак подршке колегама, организовали скуп испред зграде у којој се ова редакција налази и полагањем камера на земљу, исказали неслагање и бунт због оваквог поступања према медијима.

Подели на: