Најновије вести

Протест у Приштини због посете председнице Специјалног суда

Неколико активиста ванпарламентарне Социјалдемократске партије ухапшено је у Приштини, јер су протестовали због посете председнице Специјалног суда Екатерине Трендафилове Приштини.

 

 

Ухапшени су испред хотела у којем је Екатерина Трендафилова имала конференцију за медије.

Двојица активиста Социјалдемократске партије су у конференцијској сали покушала звиждаљкама да прекину обраћање председнице Суда.

Након звиждања, један од њих је назвао Трендафилову представницом “неправедног суда који покушава да промени историју Косова”.

Она је реаговала рекавши да није разумела шта је особа са пиштаљком поручила и да верује да је хтела да постави питање, затраживши превод.

Након хапшења одеведени су у полицију, а конференција за медије није прекидана.

На једном од службених возила Еулекса исписали су “персона нон грата”.

Председница Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу Екатерина Трендафилова и секретарка суда Фиделма Донлон данас и сутра у Приштини и Косовској Митровици разговарају са новинарима о мандату, раду и најновијем развоју догађаја у Специјализованим већима, пред почетак првих суђења.

Овај суд има мандат да суди оптуженима за ратне злочине почињене на територији Косова и Метохије, а за сада су пред њим оптужена осморица припадника бивше ОВК.

Прво суђење треба да почне 15. септембра Салиху Мустафи.

У саопштењу СВК наводи се да овај интерактивни догађај означава почетак појачаног ангажовања председника и секретара овог суда, чије је седиште из безбедносних разлога измештено у Хаг.

Подели на: