Најновије вести

ПРОТЕСТ УПОЗОРЕЊА ПОКАЗАО СНАГУ И СЛОГУ

 – Надамо се притиску међународне заједнице на Приштину да укине таксе, како бисмо нормално пословали – казао је председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић. – Харадинајеви камиони нису помоћ, већ обмана – изјавио помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић

 

После два дана под катанцем, 1. и 2. јула, радње на северу Косова и Метохије од среде, 3. јула, поново раде. У знак протеста због трговинске блокаде и таксе од 100 одсто коју је Приштина увела на српску робу, 21. новембра 2018. године, на северу Космета 1. и 2. јула биле су затворене све трговинске радње, киосци, пекаре и апотеке. Нису радили ни угоститељки објекти, као ни таксисти. Поново отварање радњи уследило је након састанка привредника са севера Космета у уторак вече. Председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић рекао је након састанка да је постигнут договор да продавнице, апотеке, угоститељски објекти поново почну са радом. Петровић је рекао да су привредници донели јединствену одлуку да покажу добру вољу.

МОГУЋА РАДИКАЛИЗАЦИЈА ПРОТЕСТА

– Сачекаћемо да видимо шта ће даље да се дешава у наредном периоду. Надамо се и притиску међународне заједнице на Приштину која ће укунути таксе и ми ћемо нормално пословати – каже председник Удружења привредника на северу КиМ. Према његовим речима у случају да се то не деси привредници ће радикализовати мере и штрајк ће временом бити све дужи и дужи. Привредници са севера КиМ саопштили су после састанка да је протест упозорења показао снагу, слогу и спремност за борбу Срба на северу Косова и Метохије. – Показали смо снагу, јединство, да не могу да нас сломе и да нећемо да трпимо да се пуца и напада на оне који врше снабдевање основним животним намирницама. Сваки даљи покушај Приштине наићи ће на још снажнији одговор – навели су у саопштењу привредници са севера КиМ. Истакли су да ће радње на северу бити затворене на много дуже сваки следећи пут када на њих поново буду пуцали зато што возе млеко, брашно, зејтин или новине на српском језику за српски народ на северу Косова и Метохије.
– Свесни смо да нас чека дуготрајна борба, која захтева јединство, труд, можда и жртвовање… ми другу земљу немамо и ову нашу не дамо никоме – навели су привредници у саопштењу. Поново су апеловали на међународну заједницу да коначно швати драматичност ситуације на северу Космета и да реагује како би пацификовала Приштину, пре него што се деси неки инцидент који би могао ствари да доведе до тачке без повратка.  Док је трајао бојкот српских привредника услед дискриминаторских такси Приштине и све чешћих насртаја косовске полиције на раднике и камионе са робом, а убрзо након најаве косовског премијера Рамуша Харадинаја о отварању привремених велепродаја на северу, непосредно уз мост у насељу Бошњачка махала, у Северној Митровици, стигла су два отворена камиона са основним животним намирницама намењених продаји. Срби не само да нису желели да купују ту робу већ су то све доживели као врло неискрен гест и провокацију. За два дана присуства ових камиона са робом нико од Срба није ни пришао камионима а камоли купио било шта. Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је за ТВ Пинк рекао да је слање два камиона са робом на север КиМ „шверцерски приступ Харадинаја” који представља провокацију. – Та два камиона нису помоћ већ обмана. То добро зна наш народ на КиМ који је са презиром одбацио све што раде Харадинај, Хашим Тачи и Кадри Весељи, који пуцају на српске добављаче, на камионе који превозе основне животне намирнице, хапсе људе – рекао је Петковић.

ХИТАН АПЕЛ ЕРП

Другог дана протеста, у уторак 2. јула, епископ рашко-призренски Теодосије служио је свету литургију у храму Св. Димитрија у Косовској Митровици и тиме пружио молитвену подршку верном народу на овом простору. У разговору са свештенством и верницима, владика се упознао са најновијом хуманитарном ситуацијом, која по сведочењу верника није била гора још од времена рата, саопштила је ЕРП. На основу непосредног разговора са верним народом владика је објавио апел у коме између осталог каже:
„Поводом тешке хуманитарне ситуације на северу Косова и Метохије, која је изазвана одлуком косовских институција да наметну таксу од 100 одсто на сву робу која долази из централне Србије, као и другим рестриктивним мерама Приштине, Епархија рашко-призренска упућује хитан апел свим епархијама Српске православне цркве и хуманитарним организацијама да се организује прикупљање хуманитарне помоћи за најугроженије становништво. Увођењем такси од 100 одсто на сву робу из централне Србије, противно свим правилима организације ЦЕФТА, којима се гарантује слободна и фер трговина у складу са међународним и посебно европским стандардима, посебно српском становништву на Косову и Метохији наметнут је јарам јер се оно до сада већином снабдевало робом која је увожена из централне Србије и која је по ценама приступачнија од робе која је сада доступна у продавницама на југу. Дискриминација робе по пореклу, која нас подсећа на најмрачнија времена европске историје, представља најгрубље кршење пре свега људских права.
Заједно са акцијом демонстративног паљења и уништавања српске робе пре неколико месеци, на које приштинске власти нису реаговале, изазвано је вишеструко погоршање међуетничких односа и безбедности на целом простору Косова и Метохије са несагледивим последицама”. Даље у апелу владика Теодосије упозорава да ситуација на северу Косова озбиљно прети да постане алармантна, посебно за најсиромашније и социјално угрожено становништво, које нема начина да се снабдева нити скупљом робом са југа Косова нити да путује ван Покрајине и робу у мањим количинама довози кућама. „Уколико се ова неодржива ситуација настави, директно ће изазвати посетепено исељавање преосталог српског становништва, што је очигледно и циљ приштинских власти које лицемерно представљају овај хуманитарни проблем као политички и тиме користе српски народ на КиМ као таоце. Чак је и јучерашње фамозно слање смешно мале количине робе коју су упутиле приштинске институције у Бошњачку махалу у северној Митровици била пре свега позоришна представа, у што су могли да се увере и независни медији”, наводи се у саопштењу. Извештачи Јединства

Подели на: