Најновије вести

Прва овогодишња седница Скупштине општине Лепосавић

Представљени извештаји о раду Председника општине и извештај о раду Полицијске станице за прошлу годину
У извештају Председника општине оцењено је да је постигнут значајан напредак у развоју ове општине, а безбедносна ситуација оцењена је као релативно добра уз повећање случајева породичног насиља.

 

Уз констатацију да овој првој седници Скупштине општине присуствује осамнаест од укупно деветнаест одборника, колики је сазив СО-е, председавајући Скупштином Никола Лазовић, пожелео је свим колегама одборницима и свим присутнима, срећен рад у овој години и да нам свима нама буде боља и просперитетнија од прошле године.
Најпре је усвојен записник са предходне седнице Скупштине општине, а потом је градоначелник Лепосавића Зоран Тодић представио Извештај о раду за 2019. Годину. Између осталог казао је, да је дужност градоначелник Лепосавића након избора преузео 19. Јуна 2019. Године и преузео све обавезе и одговорности које подразумева функција градоначелника.
– Суочили смо се са великим заосталим дугом, преко четири милиона евра, а принудни извршитељ наплатио је укупно 4.233. 415 евра. И поред тога што нам је велики део дуга ускратио многе капиталне инвестиције, одговорном политиком успели смо да остваримо значајне резултате.
Буџет општине Лепосавић за 2019 годину износио је 4.609 .о17 евра, од чега је за плате запослених отишла половина буџета, а остатак за робе и услуге, капиталне инвестиције, комуналне трошкове и субвенције. Према броју становника овој општини за општинску администрацију одобрено је 562 радника, али четдесетак радних места је слободно за запослене у средњом образовању, што није реализовано јер не постоји сагласност централних институција. На чекању је и конкурс од прошле јесени за запошљавање седамнаест радника, али и то је остако нереализовано и чека се конституисање нове Владе у Приштини да би се овај посао реализовао, казао је Тодић.
Као велики успех локалне самуправе Тодић је нагласио унапређивање локалне инфраструктуре, изграђено је више локалних путева, подељени су станови у три стамбене зграде и ових дана биће уручени кључеви за 58 породица слабијег материјалног стања.
-Истовремено, казао је Тодић, у Лешку се завршава зграда од 12 стамбених јединица. Такође у области станоградње, у плану је у овој години наставак радова на градњи још тридесет шест станова за грађане који немају решено стамбено питање. Реконструисали смо Дом здравља у Лепосавићу, изградили смо једну кућу за смештај интерно расељене породице, поред тога наша општина добила је средства за изградњу још шест стамбених кућа за смештај избеглица. Како је планирано, ових дана почела је градња ученичког дома при Средњој пољопривредној школи у Лешку, а када временски услови дозволе асвалтираће се у завршној фази локални пут Ибарско Постење- Врачево, који је почео да се гради прошле године. Реконструисане су све три Основне школе у Лепосавићу, Лешку и Сочаници, а изграђено је и вишенаменско игралиште при дечјој установи ”Бамби” у Сочаници, казао је између осталог Тодић, додајући да 121 домаћинство добило пољопривредну механизацију како би се успешније бавило пољопривредном производњом.
Одборнике о раду Полицијске станице у Лепосавићу и безбедносној ситуацији упознао је командир Полицијске станице у Лепосавићу Александар Филиповић, који је истакао да је број кривичних дела у односу на прошлу годину незнатно мањи али да је у порсату породично насиље и да је све више пријава жртава која трпе насиље да пријаве насиље и укажу поврење полицији да реагује и пружи неопходну помоћ, казао је Филиповић.
– Забрињава у последње време паљење све више приватних аутомобила на овом простору, међу којима је и џип посланика у Скупштини Косова и Метохије Славка Симића. На трагу смо изврршиоцу, казао је Филиповић, и очекујем да ће веома брзо бити решен овај случај.
На овакву констатацију реаговао је бивши градоначелник општине Лепосавића и члан Партије косметских Срба Драган Јаблановић, који је напоменуо да и након три године није решен случај бацања бомбе на његову кућу, као ни више напада на његове службене просторије у згради Центра за социјални рад пре три године. Такође, у правој криминалистичкој акцији нападнуто је возило фирме Хендерсон из Приштине која се бави дистрибуцијом новца на Косову и Метохију и овај случај иако се десио у сред бела дана на отвореном путу још није решен. А то је други случај напада на ова возила на територији општине Лепосавић, истакао је Јаблановић.
Одговарајући Јаблановићу, Филиповић је реакоа да уколико грађани имају било каква сазнања треба да сарађу са полицијом и укажу на евентуалне извршиоце, додајући да грађани треба да се осећају безбедно и да верују својо полицији и судским органима.
Горан Лазовић, директрор Департмана за грађевинарство и комуналну делатност образложио је одлуку о одређивању локације за изграђу објеката, коју су одборници са 14 гласова за усвојили, док су одборници ПКС били уздржани. Парцеле које се сада воде као пољопривредно земљиште, преведене су у грађевинско земљиште на потезу села Кутње, за будућу градњу.
Одржавање ове седнице Скупштине општине поклопило се са обележавањем годишњице Топличког устанка у Сочаници, па су одборници минутом ћутања одали почаст палим ратницима. В.Вукојевић

Подели на: