Прва посета Сигурној кући у Зубином Потоку: Даноноћна заштита за жртве породичног насиља

Представници Министаррства администрације локалне самоуправе и Министарства рада и социјалног старања, као и представници међународних организација – учесница у пројекту и цивилног сектора, обишли су данас први пут Сигурну кућу у Општини Зубин Поток. Присутни су имали прилику да на терену виде како напредују завршни радови на установи која ће пружити заштиту жртвама породичног насиља са територије све четири локалне самоуправе на северу Косова.

 

Груби радови на објекту су завршени и сада је остало опремање ентријера, који је урађен по свим стандардима, каже Бобан Милић, помоћник директора Центра за социјални рад у Лесковцу, који је био стручни консултант у овом пројекту. Иначе, Лесковац има Сигурну кућу која већ 15 година послује изузетно добро и пример је добро организоване и ефиксане социјалне делатности на пољу збрињавања ове категорије жртава.

Као стручни консултатнт, задовољан је што је извођач радова испоштовао све сугестије које су упутили архитекте и чланови стручног тима.

„Све је испоштовано – унутрашњи садржај, функционалност и просторност. Овај објекат је пружио одређени комфор и могућност да унесемо и своју креативност и да неке недостатке које смо увидели на примеру наше сигурне куће у Лесковцу, која је далеко мање квадратуре, исправимо и успоставимо синхронизацију протока – од самог пријема кориснице, разговора са њом, до њеног смештања. Ту су и собе за психо-терапијски рад“ наглашава Милић и додаје да је објекат приступачан и за особе са инвалидитетом.

Он је напоменуо да је за добро функционисање Сигурне куће, од изванредне важности озбиљно и квалитетно оспособљавање радника, који ће бити у додиру са жртвама, али и безбедност. Она се, како Милић каже, некада ослањала на добро чуваној тајној локацији Сигурне куће, а данас више на добру покривеност видео-надзором, квалитетним физичким обезбеђењем и директном координацијом са полицијом која надзире објекат 24 сата.

„Изградњом ове куће, шаље се порука друштву да сви заједно имамо намеру да се боримо против сваког вида насиља, посебно против насиља над женама. Овај дом ће у сваком случају, пружити пуну безбедност, сигурност и уточиште женама које годинама трпе насиље и биће у прилици да у ситуацијама акутног насиља високог степена ризика, могу да буду измештене и смештене овде, где ће им бити пружена сва брига, сигурност и безбедност и где ће са њима моћи да раде стручна лица“ додао је Милић.

Посебан куриозитет овог објекта, јесте то што се налази у руралној области и што ће пружити могућност да се смештена лица баве неким активностима која ће моћи да им осигурају и економску корисност. Такође, планирано је и формирање радионица у којима би се жртве оспособљавале за рад и економску самосталност након напуштања Сигурне куће.

Након обиласка објекта, у згради Општине Северна Митровица одржана је дебата на ову тему.

Министарка администрације локалне самоуправе у одлазећој косовској Влади Адријана Хоџић каже да је циљ да пуштање у рад Сигурне куће пуним капацитетом, буде обављено у законским оквирима.

„Главни разлог због кога су локалне самоуправе покренуле целу ову процедуру, јесте вапај жртава, и апел Центара за социјални рад, полиције и невладиног сектора да жртве породичног насиља немају адекватни третман и чврсту подршку. Локалне самоузправе су се укључиле у целу ову причу, управо због тога да би својим ауторитетом, натерале све институције које се баве збрињавањем жртава, да се ангажују. Циљ је да Сигурна куће буде 24 часа доступна као и све институције које ће са њом сарађивати, биће непрестано доступне жртви. Професионално обезбеђење биће ту 24х. Безбедност нам је на првом месту. Она се зове Сигурна кућа“ каже Хоџић.

Иначе, Сигурна кућа се налази на плацу површене 15 ари, на територији Општине Зубин Поток. Објекат се налази у сеоској обласи, али довољно близу просветних и здравствених установа. Изградњу куће, односно темељну обнову објекта, помогао је УНМИК.

О датуму отварања, надлежни говоре веома бојажљиво, изражавајући наду да ће се у најбољем случају то догодити до краја године.

Подели на: