Најновије вести

Путин позвао Вучића на прослави 75-годишњице победе у Великом отаџбинском рату

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас од амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка акредитивна писма, којим га председник Владимир Путин именује за изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Србији.

 

Амбасадор Боцан-Харченко пренео је председнику Вучићу поздраве председника Путина и поруку о спремности руског руководства да настави изградњу односа искреног поверења са српским председником. Руски амбасадор је уручио позив председника Путина председнику Вучићу да учествује у прослави 75-годишњице победе у Великом отаџбинском рату у Москви, деветог маја следеће године. Председник Вучић је рекао да то представља огромну част за њега лично, али и за српски народ, који је страховито патио под фашистичком чизмом и који му се храбро супротстављао са руским и другим слободарским народима.

Председник Вучић је рекао да је изузетна част што је председник Путин именовао управо Боцан-Харченка за амбасадора у Србији, јер то показује пажњу коју придаје нашој земљи. Он је замолио руског амбасадора да пренесе поздраве председнику Путину и истакао да се поноси добрим односима са Русијом, као и одличним личним односима са председником Путином, који је најзаслужнији за све боље српско-руске односе у свим областима.

Председник Вучић је, пожелевши амбасадору Боцан-Харченку добродошлицу и успех у дипломатској мисији, изразио уверење да ће великим искуством снажно допринети још чвршћим везама Србије и Русије. Он је рекао да очекује да две земље искористе замах у јачању сарадње, који је донела овогодишња посета председника Путина, кроз реализацију конкретних пројеката у области енергетике, саобраћајне инфраструктуре и високих технологија.

Председник Вучић је са амбасадором Боцан-Харченком, као изванредним познаваоцем региона, разговарао о застоју дијалога Београда и Приштине, као и о другим кретањима на Западном Балкану, изразивши забринутост због ситуације на Косову и Метохији и тешког положаја српског народа у нашој јужној покрајини.

Амбасадор Боцан-Харченко је рекао да му је велика част и изазов да ради у Србији, јер долази у земљу која има стабилне односе стратешког партнерства са Русијом, док је велика предност и лични однос дубоког поверења између двојице председника. Он је истакао да Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије у очувању територијалног интегритета и суверенитета, уз поштовање Резолуције 1244 и међународног права, наводи се у саопштењу.

Подели на: