Најновије вести

Радојевић и Спирић у Градској библиотеци: Дигитализација најбољи начин заштите књижне грађе

Кандидат за градоначелника Милан Радојевић, кандидат за одборника у СО Северна Митровица Александар Спирић и потпредседник Српске Листе Игор Симић обишли су радове на изградњи интерактивног мултимедијалног центра, а након тога посетили су градску библиотеку „Вук Караџић“.

 

Најстарија културна установа у Северној Митровици Градска библиотека “Вук Караџић”, поседује фонд од преко 45 000 наслова, захваљујући општини започела је процес дигитализације.

Кандидат Српске Листе за градоначелника Северне Митровице Милан Рдојевић рекао је да ће дигитализација Градску библиотеку приближити млађим генерацијама.

“Градска библиотека “Вук Караџић” најстарија установа у Северној Митровици основана је 1945. године. Тада је библиотека имала скроман фонд наслова од 1.700 књига, са развојем града и библиотека је расла и имала све више наслова па је у једном тренутку покривала два округа, Косовско-митровачки и Пећки, тачније била је матична библиотека која је покривала 11. општина и крајем деведесетих имала је чак 115.000 наслова. Са ратним дешавањима и ова установа је делила судбину нашег народа и самим тим кренуло се све из почетка што је својствено за наш народ , да гради и ствара све из пепела. Ова библиотека је након рата успела да сачува део наслова и данас можемо рећи са поносом да има око 45.000 књига”, рекао је Радојевић.

Директор Градске библиотеке Милан Михајловић казао је да му је драга то што се челници општине труде да увек помогну рад ове културне установе.

“Уз обуку запослених сигурно ћемо приближити свет књиге и наш завичајни фонд свим нашим корисницима, а дигитализација је најбољи начин заштите наше постојеће књижне грађе. Ако знамо да је књига једна јединствена преносива магија и ако знамо да је кроз своје различите облике у самом срцу историје и да се захваљујући њој увек остваривала велика дела дозволите ми да се књигом захвалим нашим гостима на овој посети”, рекао је Михајловић.

Кандидат Српске Листе за градоначелника Северне Митровице Милан Рдојевић, кандидат за одборника СО Северна Митровица Александар Спирић и потпредседник Српске листе Игор Симић обишли су интерактивни Мултимедијални центар чија је изградња у завршној фази.

“Оно што је охрабрујуће је завршетак изградње Мултимедијалног центра, тзв. Духовна академија, а налази се у близини Храма Св. Димитрија, то нас оснажује и шаље јасну поруку да је култура извор живота, она ствара и обликује наше постојање на овим пеосторима”, кзао је Спирић.

Општина је увек улагала у културу а то ће чинити и у будуће истакли су челници Српске листе.

Подели на: