Најновије вести

Радојевић: Митровчани чувајте своје и здравље својих породица, локална самоуправа је ту за све остало

Избори за градоначелника у Северној Митровици, одржани 29. новембра, остаће упамћени по највећој излазности до сада, а како новоизабрани градоначелник Милан Радојевић каже у интервјуу за Косово Онлајн, 8.000 људи му је указало поврење и част, очекујући од њега одговорност.

 

 

То није само број, то је 8.000 људских судбина, очекивања, надања, неко би можда рекао и терет, али за мене је то велика снага. Толико људи је стало иза мене, то значи да ће ме подржати у неким тешким тренутцима, када је то потребно, а на мени је велика одговорност да оправдам поверење и испуним њихова очекивања”, рекао је Радојевић.

Поштован од суграђана, уважен од колега, који кажу да је строг, али праведан, да инсистира на тимском раду и да има изванредне организационе способности, Радојевић, рођени Митровчанин, дипломирани економиста, је до избора за градоначелника био заменик министра унутрашњих послова у Влади Косова од 2015. године. Пре тога је био директор притворског центра у Северној Митровици, од 2005. до 2015. године.

На изборима је био кандидат “Српске листе” и имао је три противкандидата, једног независног и два кандидата из партија албанске заједнице. Према коначним резултатима Централне изборне комисије Радојевић је победио са 89,5 одсто гласова.

“Митровица је једина, урбана средина где је српски народ у већини, која је након ратних дешавања отворила врата свима који су дошли, широм Косова и Метохије. Имали смо много тешких тренутака у том периоду, много изазова, много притисака, али мислим да смо сви заједно, са свим тим људима, успели да сачувамо дух Митровице, традицију, да створимо политичкобезбедносне стабилне услове, да се сада мало више посветимо развоју града и решавању проблема наших суграђана”, каже Радојевић.

Истиче да се увек размишља о најбитнијим проблемима грађана незапослености и решењу стамбеног питања, уз велику подршку Владе Републике Србије и Канцеларије за КиМ.

“Нешто више од 90 стамбених јединица је спремно за расподелу, то је заиста велика, велика помоћ када размислите да ће 90 породица бити збринуто, мислим да то довољно говори о подршци државе. Не смемо сметнути с ума да држава Србија исплаћује преко 40.000 плата на КиМ, то шаље јасан сигнал да држава Србија не одустаје од подршке свом народу”, наводи Радојевић.

Додаје да ће се локална самоуправа максимално трудити да решава проблеме у самом граду, да заједно са привредницима пронађе адекватне услове за развој њиховог приватног бизниса. “Морамо створити адекватније услове да задржимо младе људе овде. Митровица као универзитетски центар и као град који има чак седам факултета на територији општине, има један огроман потенцијал који би требало да искористи”.

Према његовим речима свакодневни проблеми грађана су решавање проблема паркинга и саобраћаја, то је нешто на чему локална самоуправа већ ради и има у плану да настави у наредној години, као и други комунални проблеми који муче наше суграђане.

“У току кампање у комшилуку где ја живим, пришла ми је девојчица и затражила да изградимо више паркића, то су очекивања наших најмлађих суграђана. Треба да посветимо пажњу изградњи паркова и дечијих игралишта. Површина је дискутабилна, али морамо стварати услове да се Митровица као град шири тамо где је то могуће”, истиче Радојевић.

Оцењује да је Културни центар један од најважнијих пројеката у следећој години, на шта Митровица чека пуне две деценије. “Заменик премијера и министар локалне самоуправе Горан Ракић је током свог мандата успео да реши проблем спортистима, изградњом спортске хале и започео је пројекат изградње културног центра, у плану је да се гради у току следеће године из средстава добијених из Фонда за развој севера. Средства су већ обезбеђена. Почетком следеће године очекујемо да се распише тендерска процедура и верујемо да ће радови бити завршени у предвиђеном року”.

Радојевић наводи да се свакодневно консултује са бившим градоначелником Гораном Ракићем и да је сваки савет са његове стране драгоцен. “Најбитнији савет је да човек буде стрпљив, није лако изаћи у сусрет свим жељама и очекивањима грађана, тако да морамо бити стрпљиви и решавати проблеме један по један и корак по корак, немогуће је све решити у неколико дана. Горан Ракић је много тога допринео развоју овог града, инфраструктуре велики допринос смиривању политичко-безбедоносне ситуације, сада је на нама да наставимо у истом ритму”.

Сматра да главни фокус треба да буде на изградњи више станова и нова радна места.

“Митровица је увек имала безбедносних изазова, наши суграђани не заборављају тзв. Марш на Митровицу, не заборављају 17, март. 2004. године, не заборављају 17. март, 2008. године, и масу ситних безбедносних инцидената који су се дешавали како на мосту, тако и у другим деловима града. Мислим да смо сви заједно једном одговорном политиком допринели, да данас немамо више тешких међуетничких инцидената и да пребацимо да главни фокус, првенствено нас политичара, а надам се и наших суграђана, буде да размишљамо о томе како ћемо отворити нова радна места, изградити више станова, улагати у инфраструктуру у путеве, како ћемо градити паркинг места и паркове за наше најмлађе суграђане”, рекао је Радојевић.

Говорећи о пандемији ковида 19 истакао је да су се Митровчани трудили да поштују све препоруке лекара а локална самоуправа је тимски радила са лекарима и са припадницима косовске полиције у контроли спровођења мера.

“То можете видети када прођете градом, грађани носе маске, поштују мере онолико колико је то заиста могуће. Није могуће ни тотално затварање. Мере се поштују, суграђани чувају једни друге. Ми смо мала средина, сви имамо некога ко ради у клиничко-болничком центру, одлично знамо под којим су притиском лекари, тако да је свима нама у интересу да им помогнемо, да поштујемо мере, да све ово што пре прође и да се вратимо неком нормалном животу”.

Својим суграђанима поручио је да првенствено сачувају своје здравље, да чувају здравље својих породица. “Породица је стуб и основа свега. Колико буду јаки као породица, толико ћемо бити јаки као друштво. Све полази од породице. Ми смо ту као локална самоуправа да максимално допринесемо да створимо услове за све остало и наравно, свака помоћ би добро дошла”, поручио је Радојевић.

Подели на: