Радојевић: Ситуација на Косову привидно стабилна

 

И политика и економија, у последње време и спорт и забава. Шта год да је тема на Косову и Метохији, неизоставан део приче је и безбедност. Милан Радојевић, заменик министра унутрашњих послова Косова, каже за РТС да је безбедносна ситуација на терену другачија од оне која се наводи у званичним извештајима.

Милан Радојевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији привидно стабилна и да делује да је појачана реторика највећи изазов.

“Али далеко смо од тога ако погледамо терен. Прошла година била једна од најтежих у протеклој деценији – убиство Оливера Ивановића, хапшење Марка Ђурића, упад у Митровицу, па онда таксе”, рекао је Радојевић коментаришући извештај команданта Кфора Џејмса Фога да у српским срединама на КиМ не постоји безбедносни ризик.

Додаје да поред безбедносних изазова Срби на Косову трпе и институционални и економски притисак.

“Срби се налазе у економској блокади и под санкцијама и то је видљиво у четири српске општине на Северу. У Грачаници је други проблем – покушава се промена етничке структуре. У Новом Брду су учестале крађа стоке”, поручује заменик министра полиције у оставци.

Политички представници Срба са КиМ упознали су команданта Фога и америчког амбасадора Коснета са проблемима на терену и са забринутошћу да ти проблеми могу ескалирати.

“Брине нас да ће због одсуства дијалога, а ускоро почињу и избори за Европски парламент, Приштина покушати да промени ситуацију на терену у своју корист. Све их позивамо да изађу на терен јер је једно што стоји на извештају, а друго кад дођете на терен и суочите се са људима и њиховим страховима”, напомиње Радојевић.

Подсећа да је за последњих шест месеци било више од 100 евидентираних напада на повратнике.

“Нажалост, немамо ни јасну осуду од представника институција у Приштини. Они треба да изађу у јавност и кажу да људи треба да се врате, а не да стално имамо блокаде путева и притисак. Надамо се да ће косовска полиција предузети мало строже мере у будућности”, истиче заменик косовског министра полиције.

Када је реч о хапшењу Марка Ђурића у Косовској Митровици прошле године, Радојевић каже да је полицијска истрага завршена и прослеђена тужилаштву.

Не жели, каже, да коментарише изјаву Даута Харадинаја да они који су ухапсили Ђурића треба да добију орден.

“Уколико заслужују орден… немам коментара. Стејт департмент је у извештају о стању људских права на Косову посебно нагласио овај случај и затражио да се истрага спроведе до краја. Заслужује епилог”, напомиње Радојевић.

Говорећи о истрази о убиству Оливера Ивановића, подсећа да је целокупан случај преузело Специјално тужилаштво Косова и дирекција косовске полиције.

“Полиција са севера нема улогу у том случају”, додао је заменик косовског министра полиције.

Подели на: