понедељак, 16. маја 2022. | 16:31
Најновије вести

Радојевић затражио од немачког амбасадора заштиту Срба на Космету

Председник општине у северном делу Косовске Митровице Милан Радојевић пренео је немачком амбасадору у Приштини Јерну Родеу да са другим међународним представницима и амбасадорима Квинте стане у заштиту законом загарантованих права Срба на КИМ.

 

Милан Радојевић се са Јерном Родеом састао у Митровици и обавестио га о актуелним темама које су битне за положај српске заједнице на Косову и Метохији, истакавши став о кључним питањима попут одбијања Приштине да се одрже избори на КиМ, снабдевања електричном енергијом, немогућности остваривања права на лична документа, права на слободу кретања, као и све већем неповерењу грађана у централне институције.

“Истакао сам да одбијање Владе у Приштини да омогући Србима на КиМ да остваре своје право гласања на предстојећим априлским изборима показује прави став приштинских институција према српској заједници, према поштовању основних људских права, али и став према међународној заједници игноришући њихове јасне позиве и предлоге како би се омогућило Србима право на гласање”, навео је Радојевић у саопштењу.

Пренео је немачком амбасадору да је општина Северна Митровица административни, здравствени и универзитетски центар и навео бројне проблеме са којима се Срби на Косову и Метохији свакодневно суочавају.

“Административне препреке у процесу добијања личних докумената, поседовних листова, извода из централног регистра, као и напризнавање диплома уз институционално непоштовање закона о употреби језика, свеле су поверење у централне институције на најнижи могући ниво”, истакао је Радојевић.

Такође, пренео је и забринутост грађана због великог број нерешених случајева напада на Србе, њихову имовину, као и на имовину СПЦ, који доводе до нарушавања безбедносне ситуације.

Родеу је изразио наду да ће Амбасада Немачке пружити јачу подршку српској заједници у остваривању права, али исто тако да ће се убудуће створити услови за потенцијалне немачке инвеститоре.

Подели на: