Најновије вести

Радови на реновирању школа у завршној фази

У Лепосавићу све спремно за почетак нове школске године.
Ово је сигурно најнеобичнији полазак у школу у последњих неколико деценија, али упркос пандемији вируса Корона, учињени су напори да нова школска година почне регуларно 1. Септембра уз поштовање свих мера заштите ученика и запосленика.

Лепосавић, 28. Августа- Радило се цело лето на реновирању Основне школе ”Лепосавић”и Средње школе ”Никола Тесла” у овом месту и прем речима надлежних, радови се приводе крају и ученици почињу ову школску годину у реновираном простору, који свакако пружа боље и комфорније услове за рад и похадјање наставе, а самим тим повећана је и хигијенска сигурност.
Мирјана Бараћ, директорица Основне школе ”Лепосавић”, рекла нам је да је све спремно да школска година почне 1. септембра.
– Наша школа , која је ушла у други век рада и постојања, овог лета је комплетно реновирана, тако да ученици улазе у нове учионице у којима ће имати боље услове за учење. Замењена је столарија, водоводне и електро инсталације, завршени су керамички радови, а у току су ситни занатски радови, који ће бити готови до доласка деце у клупе. На овај начин створени су бољи просторни и хигијенски услови, како би се одговорило захтевима појачане хигијене у време пандемије Корона вируса, каже Бараћева.
Посебно ће 1. Септембра, како је то пракса од раније, бити организован пријем за прваке и њихове родитеље. Ово је за њих свечани дан, упркос оваквој ситуацији, и жеља је, да и овој генерацији првака овај дан остане у лепом сећању. Када је реч о поштовању мера заштите здравља деце и запослених, у овој школи напомињу да ће се строго придржавати свих прописаних мера заштите у време пандемије.

-Што се тиче измењених околности, којих се морамо придржавати, поштоваћемо препоруке Министарства просвете Владе Републике Србије, које се односе на избор модела наставе и превентиве здравља. Изабрали смо општи модел наставе, односно радиће се у две смене, с тиме што ће младји разреди наставу похадјати у преподневној смени, а старији разреди радиће поподне. Имамо просторних услова и да испоштујемо рад у оделењима по петнаест ученика у једној учионици, како би се сваком ученику обезбедила безбедна удаљеност од другог ученика. Одржали смо већ родитељске састанке, на којима смо пренели родитељима сва упуства како да припреме своју децу за рад у оваквим околностима, а тиче се измедју осталог, и обавезног ношења маски, каже Бараћ.
У Средњој школи ”Никола Тесла”, која је такодје реновирана у току су радовирана изводе се тренутно радови на реновирању котларнице и фискултурене сале, али ови радови неће омести почетак нове школске године, ако се буде радило и још неколико дана у септембру, казо нам је директор ове васпитно образовне установе, Сладјан Радовић.
– Радови на реновирању котларнице се приводе крају, како би почетак грејне сезоне дочекали спремни, а часови физичког васпитања биће изводјени напољу, што је и препорука у оваквој ситуацији, док се не заврше радови на обнови фискултурне сале, каже Радовић.
Директор Радовић истиче да је све спремно да нова школска година, по школском календару почне 1. Септембра и да је задовољан овогодишњим уписом ученика у ову школу.
– У прву годину уписали смо осамдесет ученика, формирана су одељења, а у оваквој ситуацији организоваћемо рад да највише петнаест ученика буде у једној учионици. Наше учионице су класичне површине од 60 метара квадратних и на том простору могуће је направити распоред да само један ученик седи у клупи , како би се обезбедила социјала дистанца измедју ученика. Кад се тиче избора модела наставе одлучили смо се за комбиновани модел, односно рад у школи и онлине рад, односно рад на платформи. Крајем прошле године радило се већ на овај начин , па очекује да ће се и ученици и професору уклопити , јер већ имају искуства у раду на овакав начин, каже Раровић.
Иначе у овој школи наставу похадја око 300 ученика. Професорски кадар је у потпуности стручно оспособљен и уз поштовање свих мера заштите здравља, што је приоритетно очекује се да неће бити проблема за одвијање наставе.
– Обезбедили смо целодневно дежурство, а по два радника биће ангажована на свакодневном мерењу температуре ученика и запослених на улазу у зграду, а ношење маски је обавезно за све . Часови ће, по препоруци трајати 30 минута, истиче Радовић.
В.Вукојевић

Подели на: