Најновије вести

Рафали на аутобус шокирали Косово: Глођане било база ОВК, по кућама још много оружја, полиција немоћна

Косовска полиција је изнела детаље у вези са троструким убиством које се догодило у петак увече у Глођану у Дечанима, где су убијена два ученика и возач аутобуса, а како је саопштено напад је извршен оружјем за “које се сумња да је АК-47 од стране непознатог нападача”.

 

 

Не треба заборавити да према најновијим истраживањима, на Косову постоји 250.000 комада илегалног оружја.

Сваке године на Косову се заплени око 1.500 комада илегалног оружја, а у поседу грађана је много већи број, док је број захтева за легализацију и даље мали. У периоду легализације, пре две године, поднето је само око 2.000 захтева. Поседовање илегалног оружја, у тако великом броју, представља претњу по сигурност грађана.

Казна за илегално поседовање оружја износи до 7.500 евра. Између осталог, предвиђена је и казна затвора до пет година. На основу Кривичног законика постоји и казна од две до 10 година затвора за илегално поседовање четири или више комада оружја или више од 400 метака.

Не треба заборавити да је и на подручију Глођана у рукама цивила остао велики број комада илегалног оружја, јер су се ту током 1998. и 1999. године водиле неке од најжешћих борби.

У Глођану је био и штаб некадашњег команданта ОВК Рамуша Харадинаја, као и логор за отете Србе и друге неалбанце. У близини се налази и Радоњићко језеро, где су припадници ОВК током 1998. убили најмање 34 особа српске и албанске националности.

Подели на: