Најновије вести

„Рајска бања“ оаза мира, одмора и лечења

ЛЕТЊА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У ОПШТИНИ ЗВЕЧАН 2022

 

Смештајни капацитети су готово увек попуњени. -Наши садржаји су прилагођени потребама свих генерација и имамо идеалне услови за породични одмор. – Лековита бањска вода користи се и као помоћно лековито средство за превенцију и лечење бројних обољења, каже в.д. директора ТООЗ Наташа Аксентијевић
Општина Звечан је дефинитивно искористила и ставила у функцију вредан туристички потенцијал који има. То су река Ибар са притокама, термоминералне воде у Бањској, планина Рогозна и разноврсна флора и фауна као и културни потенцијали и материјално наслеђе, средњовековни град Звечан, средњовековне манастири, манастир Бањска и манастир Соколица, манастир Девине воде, неколико археолошких локалитета и нематеријално које чине обичаји, традиција, песме, игре и занати који су карактеристични за овај крај. Изградњом и отварањем ЗРЦ „Рајске бање“ у Бањској, туризам је кренуо пуном паром. Овогодишња сезона је веома успешна. О томе нам је говорила в.д. директора Туристичке организације Општине Звечан, госпођа Наташа Аксентијевић.

  • Како протиче овогодишња туристичка сезона у општини Звечан?

-Са великим задовољством могу да потврдим да је летња туристичка сезона у општини Звечан, првенствено, захваљујући раду Здравствено-рекреативног центра „Рајска бања“ у Бањској који и привлачи највећи број туриста, у пуном јеку.
Значај и важност обнове бање у Бањској и коришћење природног ресурса – лековите бањске воде на одрживи начин, здравствени и туристички потенцијал, препознати су од Канцеларије за Косово и Метохију, и захваљујући инфраструктурном улагању и финансијским средствима која су обезбеђена од стране Канцеларије за Косово и Метохију, данас се на месту некадашње бање налази изграђен модеран Здравствено-рекреативни центар „Рајска бања“, који је главни носилац развоја туризма у општини Звечан.
Велику захвалност упућујемо Канцеларији за Косово и Метохију и директору Канцеларије господину Петру Петковићу, на континуираној подршци кроз инвестиционе пројекте којима се подстиче не само развој туризма и унапређење комплетне туристичке понуде општине Звечан, већ и економски, друштвени и институционални развој општине Звечан.
Здравствено-рекреативни комплекс „Рајска бања“ ради пуним капацитетом. Комплекс базена на отвореном простору у оквиру „Рајске бање“ на располагању је свим посетиоцима од 22. јуна, када је летња сезона званично отворена, и то сваког дана од 10.00 до 18.00 часова.
Такође, објекат Спа&Wеллнесс центра са садржајима финском сауном, парним купатилом, хидромасажним кадама, електромасажним креветима, услугама масаже, унутрашњи базен са санитарном водом и базен са термалном водом у оквиру кога се налазе и два хидромасажна ђакузија, снацк бар и летњи бар, и други пратећи садржаји доступни су за све посетиоце, што употпуњује и чини боравак у „Рајској бањи“ још пријатнијим и садржајнијим.

  • Шта све обухвата туристичка понуда ТООЗ?

-Звечан је место које има богату историју, традицију и културу.
На простору општине Звечан налази се и чува богато природно и културно-историјско наслеђе. У складу са тим обједињена је туристичка понуда општине Звечан, која поред туристичких производа бањског туризма у оквиру Здравствено-рекреативног центра „Рајска бања“ у Бањској, обухвата обилазак културно-историјског наслеђа на територији општине Звечан- обилазак средњовековних манастира Бањска и Соколица, манастира Девина Вода, обилазак тврђаве Звечан, до чијег врха се може доћи уређеним пешачким стазама.
У оквиру Горњег града тврђаве, налазе се остаци грађевина различитих намена. Једна свакако најзначајнија од њих је једнобродна црква Св.Ђорђа.
На северној падини брда, налазе се извори ,,Јамбулин,, и ,,Заграђе,, до којих такође постоје пешачке стазе.
Са врха тврђаве пружа се предиван поглед на насеље Звечан и околину, а по ведром и сунчаном дану на читаво Косово и Метохију.
У непосредној близини тврђаве, у Малом Звечану налази се археолишки локалитет „Црквиште”.
За љубитеље пешачења и природе, предлажемо шетњу и уживање у живописним природним пределима дуж пешачких стаза поред Бањске реке и обилазак села Рудине и Извори, на обронцима планине Рогозне.
Богата гастрономска понуда и манифестације употпуњују туристичку понуду општине Звечан. Оно што бих истакла као веома значајан културни догађај, јесте одржавање Међународне културне манифестације „Соколица“, од 23-30. августа, која окупља бројне академске сликаре и песнике са Косова и Метохије, из централне Србије и ширег региона.

  • Како се одвија одмор и лечење у самој Рајској бањи?

-Изузетно смо задовољни како протиче летња туристичка сезона у „Рајској бањи“.
Посебно желим да овом приликом представим промотивне пакете „Рајске бање“, као део посебне понуде, а то су „Рајска ноћ“- која обухвата преноћиште за двоје, карте за СПА центар, вечеру у апартману и доручак у ресторану, по цени од 7.000,00 динара, „Рајски викенд за двоје“- обухвата смештај у хотелу за две особе и два ноћења на бази полупансиона уз целодневно коришћење СПА центра, по цени од 10.000,00 динара и специјална понуда за пензионере у оквиру које је по цени од 1.500,00 динара обезбеђено преноћиште у хотелу, карта за СПА центар и доручак у ресторану.
Гастрономска понуда ресторана „Рајска бања“ је богата и разноврсна. У ресторану је доступна пансионска ишрана, али и тзв. а ла царте мени (поручивање по жељи).

  • Да ли сте у Рајској бањи анимирали понуду на бази садржаја који се односе на лековитост воде која помаже у лечењу кожних болести, реуматских и гинеколошких обољења, посебно стерилитета што би свакако привукло велики број нових посетилаца?

-У оквиру објекта „Спа & Wеллнесс“ центра, постоје просторије за пријем и преглед корисника услуга, обезбеђен је лекарски надзор и медицинско особље.
Индикована обољења, односно индикације за лечење у „Рајској бањи“, где се лековита вода користи као помоћно лековито средство су: обољења локомоторног система ( кости, зглобови, мишићи, хрскавица), запаљенски реуматизам, реуматоидни артритис, дегенетивни зглобни и ванзглобни реуматизам (артозе, спондилозе, фиброзити), за постоперативна стања, спортске повреде, неуролошка обољења, гинеколошка обољења, болести дигестивног система (жучи и жучних путева) и кожне болести.
Пратећи савремене трендове у развоју здравственог туризма, у оквиру „Рајске бање“ корисницима је на располагању Wеллнесс и Спа програм, који обухвата финску сауну, парно купатило, хидромасажне каде, примену одређених масажа и друго.
Развој здравственог, бањског и Спа &Wеллнесс туризма је један од приоритетних праваца развоја туризма и свакако је најзначајнији.

  • Да ли је поред бањског и „Спа & Wеллнесс“ туризма, покренут и културно-историјски, верски и сеоски туризам?

-У општини Звечан, развој здравственог, бањског и „Спа & Wеллнесс“ туризма уско је повезан са развојем културно-историјског и верског туризма, захваљујући богатом природном али и културно-историјском наслеђу.
Радује нас чињеница да је и локално становништво охрабрено, нарочито у насељу Бањска, да је препозната могућност да своје смештајне капацитете, сеоска домаћинства, ставе у функцију туризма, с обзиром на чињеницу да за то постоје услови и да сеоски туризам постаје из године у годину све популарнији.

  • Како је епидемиолошка ситуација утицала на бањски туризам у Звечану?

-Од почетка ове године бележи се велико интересовање за боравак у „Рајској бањи“, о чему говоре бројке остварених ноћења и број гостију. Досадашња епидемиолошка ситуација, узимајући у обзир период од почетка 2022.године, била је стабилна, није забележен већи број заражених, тако да није у већој мери утицала на туристичку сезону. Епидемиолошка ситуација се прати, прати се број новозаражених и поступаће се у складу са развојем ситуације, препорукама здравствене струке и предложеним мерама.
На крају бих додала да богата туристичка понуда Бањске, односно, општине Звечан, има изразити потенцијал за даља улагања у смештајне, медицинске, рекреативне и културолошке капацитете, на чему ће се радити у предстојећем периоду са настојањем да „Рајска бања“ добије статус бање и нађе се на туристичкој мапи Србије као привлачна дестинација.

Преко 1500 ноћења ове године

За који облик туризма влада највеће интересовање, из којих крајева долазе гости и какав је број ноћења?
-Наши садржаји су прилагођени потребама свих генерација и имамо идеалне услови за породични одмор. „Рајска бања“ је место које пружа услове за развој здравственог туризма, јер се лековита бањска вода користи и као помоћно лековито средство за превенцију и лечење бројних обољења.
Смештајни капацитети су готово увек попуњени, а према расположивим информацијама и за наредни период има потврђених резервација.
-Према речима запослених у „Рајској бањи“, само у току претходног месеца евидентирано је око 340 ноћења, за период од почетка године до сада, забележен је број од преко 1500 ноћења, у претходној години око 2500 ноћења, што су свакако рекордни бројеви од почетка рада ЗРЦ „Рајска бања“ и прави показатељи одличне посећености комплекса „Рајска бања“ у Бањској.
На дневном нивоу „Рајску бању„ посети преко 100 посетилаца на отвореним базенима, а у објекту Спа&Wеллнесс центра дневно буде и око 50 корисника.
Када говоримо о домаћим туристима, највише њих је из великих градова и општина, Београда, Крагујевца, Краљева, Ниша, Аранђеловца, Суботице, затим, велики број туриста је из суседних земаља Црне Горе, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, али и из страних земаља Русије, Немачке, Словеније, Грчке и други, каже в.д. директора ТООЗ Наташа Аксентијевић.

Славица Ђукић

 

 

Подели на: