Најновије вести

Ракић: 22 године од убиства 14 жетелаца, починиоци и даље на слободи

„Двадесет и две године тражења правде и истине и адекватне казне за починиоцима злочина над четрнаест страдалих жетелаца у Старом Грацку, је велика срамота за све оне који су требали да раде на расветљавању овог злочина. Срамно је што ћутање о злочину у Старом Грацку и даље траје“, казао је министар за заједнице и повратак Горан Ракић поводом обележавања двадесетдвогодишњице стравичног злочина у Старом Грацку.

 

 

Ракић је рекао да породице жртава у Старом Грацку могу донекле наћи свој мир, једино када убице Милована Јовановића, Јовице и Радета Живића, Андрије Одаловића, Слободана, Милета, Новице и Момира Јанићијевића, Станимира и Бошка Ђекића, Саше и Љубише Цвејића, Николе Стојановића и Миодрага Тепшића, буду тамо где им је и место, а место им једино није на слободи.

”Жалосно је што се вапаји за правдом нечују и што истине и након двадесет и две године нема.

Друштво у коме нема правде за убице страдалих жетелаца, је друштво у коме не може бити међусобног поверења.

Ми данас,поново сахрањујемо 14 жетелаца у нади да ће доћи дан када ћемо сазнати ко их је убио. И то није потпуна правда. Потпуне правде ће бити када се сазнају убице деветнаестогодишњег Ивана Јововића и дванаестогодишњег Пантелије Дакића на реци Бистрици у Гораждевцу, 12 невино страдалих путника у Ливадицама код Подујева, када имена убица четворогодишњег дечака Петровић Милоша у Церници буду обелодањена и убице адекватно кажњене, и за још многе злочине који ни дан данас након много година нису расветљени”, истакао је Ракић.

Поставио је питање да ли ће злочинци икада одговарати за своја недела.

”Корачајући ка овој плочи,која опомиње на стравичан злочин без казне, питања која постављам су да ли ће икада одговарати за своја недела монструозни ум чије су руке испрљане крвљу невино страдалих жетелаца. Тешко ми је и да помислим да то можда неће бити никада?!”

Министар је нагласио да су пуцњи у жетеоце били пуцњи у читав српски народ.

”Зато српски народ тражи правду и хоће истину ко је тог 23. јула 1999.године, пуцао у невина лица која су отишла на њиву да пожању само оно што је било њихово? Нећемо престати да постављамо исто питање све док не добијемо одговор зашто још увек правде нема јер правда мора бити задовољена”, закључио је министар Горан Ракић.

Подели на: